Hiilihydraattien määrän sijaan tärkeämpää vaikuttaa olevan niiden laatu.
Hyvien hiilihydraattien lisääminen ja huonojen vähentäminen voi pienentää sydänoireiden vaaraa jo puolessa vuodessa, tuore espanjalaistutkimus osoittaa. Havainto vahvistaa näkemystä, jonka mukaan hiilihydraattien määrän sijaan tärkeämpää on niiden laatu.
Lisäsivät ruokavalioonsa hedelmiä, kasviksia, papuja
Tutkimus perustuu 5400 ylipainoisen espanjalaisen vuoden mittaiseen seurantaan. Kaikki osallistujat potivat metabolista oireyhtymää, joka altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja diabetekselle.
Osana tutkimusta osallistujat onnistuivat lisäämään ruokavalioonsa hedelmiä, kasviksia, papuja ja muita palkokasveja sekä kalaa ja pähkinöitä ja samaan aikaan vähentämään lisättyjen sokerien, valkoisen viljan ja sokerijuomien kulutusta.
Paino laski ja vyötärön ympärys pieneni
Tämän seurauksena osallistujien paino laski ja vyötärön ympärys pieneni, minkä lisäksi verenpaine, kolesterolitasot ja glukoositasapaino paranivat. Monet muutokset havaittiin jo puolessa vuodessa, mutta viimeistään vuoden kuluttua seurannan alkamisesta.
