Tällainen ruokaremontti kannattaa aidosti – voi pienentää sydänoireiden vaaraa jo puolessa vuodessa

8:20
Tällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Hiilihydraattien määrän sijaan tärkeämpää vaikuttaa olevan niiden laatu.

Hyvien hiilihydraattien lisääminen ja huonojen vähentäminen voi pienentää sydänoireiden vaaraa jo puolessa vuodessa, tuore espanjalaistutkimus osoittaa. Havainto vahvistaa näkemystä, jonka mukaan hiilihydraattien määrän sijaan tärkeämpää on niiden laatu.

Lisäsivät ruokavalioonsa hedelmiä, kasviksia, papuja

Tutkimus perustuu 5400 ylipainoisen espanjalaisen vuoden mittaiseen seurantaan. Kaikki osallistujat potivat metabolista oireyhtymää, joka altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja diabetekselle.

Osana tutkimusta osallistujat onnistuivat lisäämään ruokavalioonsa hedelmiä, kasviksia, papuja ja muita palkokasveja sekä kalaa ja pähkinöitä ja samaan aikaan vähentämään lisättyjen sokerien, valkoisen viljan ja sokerijuomien kulutusta.

Paino laski ja vyötärön ympärys pieneni

Tämän seurauksena osallistujien paino laski ja vyötärön ympärys pieneni, minkä lisäksi verenpaine, kolesterolitasot ja glukoositasapaino paranivat. Monet muutokset havaittiin jo puolessa vuodessa, mutta viimeistään vuoden kuluttua seurannan alkamisesta.

Suomalaisten hiilihydraateista edelleen liian suuri osa tulee paljon sokeria sisältävistä elintarvikkeista, minkä takia muun muassa kuidun saanti jää monilla vähäiseksi. Hyviä terveellisten hiilihydraattien lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja