Tällainen on Vantaalle nouseva Euroopan suurin puukerrostalo

Vantaan Kivistöön ensi kesän asuntomessualueelle nousee Euroopan suurin puukerrostalo.

Puukerrostalojen rakentaminen on Suomessa viimein lyömässä läpi. Tänä ja ensi vuonna valmistuu 2 000 puukerrostaloasuntoa. Yhteensä  kunnat ovat kaavoittaneet rakennuspaikkoja noin 4 000 asunnolle. Ensi vuonna puukerrostalojen osuus uudisasuntotuotannosta nousee jo 10 prosenttiin. 

Vantaalle nousevan Euroopan suurimman puukerrostalon mittasuhteet alkavat jo hahmottua. Valmiissa talossa on 7 kerrosta ja 186 asuntoa. Rakennuksen pinta-ala on reilut 10 000 neliömetriä.
– Tämä on pinta-alaltaan suurin puukerrostalo, mitä on tehty Eurooppaan. Enkä usko, että ihan heti tehdään suurempaa. Kyllä tähän puuta menee huomattavia määriä. 300 rekkakuormaa on puuta tässä työmaassa, kun tämä on valmis, laskee Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela.

Ennätysmäärä puukerrostaloja rakenteilla


Puurakentamisen edistämisestä vastaava virkamies julistaa, että jo monta kertaa ennakoitu puukerrostalobuumi on lopultakin totta.
– Nyt se on ihan faktatotta, että meillä on niin paljon kohteita rakenteilla ja ensi vuonna tulee ennätyksellinen vuosi, että puukerrostalojen markkinaosuus nousee 10 prosenttiin, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Markku Karjalainen.

Tänä ja ensi vuonna valmistuu lähes 2 000 puukerrostaloasuntoa ja suunnitteilla on noin 4 000 asuntoa eri puolille maata. Puukerrostaloja halutaan lisää monestakin syystä.

– Ennenkaikkea siksi, että meillä metsä kasvaa tätä vihreää kultaa enemmän kuin sitä hyötykäytetään. Jos sitä kerran kasvaa, olisiko sitä järkevää hyötykäyttää. Tämä on osa biotalousbuumia. Haluamme myös uudistaa suomalaista kerrostalorakentamista niin, että se olisi pienimuotoisempaa ja kodikkaampaa, luettelee Karjalainen.

Asenteissa vielä parannettavaa

Rakentajien mielestä puurakentamisen tiellä ei enää ole suuria esteitä.
– Ei meillä suoranaisia ongelmia ole, mutta meillä on pullonkauloja eli rakennesuunnittelijoista meillä on pulaa. Se on ehkä meidän yksittäisistä ongelmista suurin, arvioi Mika Airaksela.

Ministeriössä tämä ongelma on havaittu ja uusia suunnittelijoita koulutetaan koko ajan. Asenteissakin on vielä korjattavaa.

– Sanoisin, ettei kellään sinällään ole puurakentamista vastaan, mutta joskus se kääntyy niin, että ei kyllä ole puolestakaan. Rakennusala on vanhoillinen ja halutaan tehdä niinkuin on ennenkin tehty. Puurakentamiselle ei ole rakennusäädöksellisiä esteitä, mutta asenteissa on haasteita, pohtii Karjalainen. 

Seuraava tavoite on se, että puukerrostalorakentamisesta tulisi yhtä arkipäiväistä kuin vaikkapa betonirakentamisesta. 
– Pitää vaan rakentaa enemmän, että harjaannutaan. Kilpailukyky ja osaaminen kasvavat tätä kautta. Tarvitaan kohteita ja näyttöjä, sanoo Karjalainen.

Lue myös:

    Uusimmat