Omakotirakentaminen elpyy yli odotusten: Joka viides talo jo hirsitalo

Jo joka viides uusista omakotitaloista rakennetaan hirsistä 2:03

Viime vuoden lopulla ennustettiin, että uusien omakotitalojen rakentaminen elpyy pitkästä taantumasta ja tänä vuonna rakennetaan jopa 7 000 uutta pientaloa. Nyt tavoite on ylittymässä: uusi ennuste on 7 500 taloa.

– Ihmiset ovat päässeet säästämään omarahoitusosuutta tarpeellisen määrän, ja nyt monta vuotta suunnitteilla olevia omakotitalohankkeita alkaa purkautua, Pientaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Kimmo Rautiainen kertoo.

Näin kävi myös Mika Natrille ja Mira Puskalalle, joiden talo on hyvässä vaiheessa uudella omakotialueella.

– Piti säästää aika pitkään, mutta pari viime vuotta menivät nopeasti. Nyt saatiin vihdoinkin laina ja rahat kokoon, Mira Puskala kertoo.

Heidän naapuritontillaan rakennetaan hirsitaloa. Itse asiassa rivistöön nousee useampikin hirsitalo.

– Näitä taitaa olla tässä viisi, talonrakentaja Sami Korpi laskeskelee.

Hänen perheellään hirsitalo on ollut ykkösvaihtoehto jo monta vuotta.

– Nyt toteutuu pitkäaikainen haave. Hirsitalo kiinnostaa myös siksi, että siinä on terveempi rakenne – tämä nousee esiin nyt kun puhutaan paljon sisäilmaongelmista.

Uusien omakotitalojen joukossa hirsirakentaminen ei ole enää harvinaista; joka viides uusi omakotitalo on tänä vuonna hirsirakenteinen.

– Näin on todellakin. Hirsitalojen suosio on kasvanut on ja yksi syy siihen on se, että hirsitalojen valmistajilla on nyt mallistoja, jotka sopii hyvin kaupunkeihin, PTT:n Rautiainen kertoo.

Ennusteiden mukaan hirsitalojen suosio kasvaa entisestään. Arvion mukaan vuonna 2020 jo 25 prosenttia uudiskohteista olisi hirsitaloja.

Muuttovalmiita ja pieniä taloja tulossa

Myös omakotitalojen rakentaminen on muuttunut. Enää ei rakenneta itse kovinkaan paljon, vaan talot tulevat yhä valmiimpina. Muuttovalmiiden talojen osuus on noussut 70 prosenttiin, mutta käytännössä luku on lähempänä 80 prosenttia.

– Jos asukas tekee jotain itse, taloa ei kutsuta muuttovalmiiksi, siksi lukema on pienempi kuin todellinen luku, Kreivi-talojen Pekkarinen kertoo.

Omakotialueella taloja katsellessa näkee myös, että talojen koko on pienentynyt. Takana ovat ne vuodet, jolloin perheelle rakennettiin yli 200 neliön ja jopa 250 neliön taloja.

– Kun tässä katselee ympärilleen, aika kohtuullisen kokoisia taloja ovat, hirsirakentaja Sami Korpi sanoo.

Mira Puskalan ja Mika Natrin talossa neliöitä on alle 130, ja syy on selvä.

– Rakennuskustannukset ovat yksi syy, se on selvä, mutta myös tilojen hallinta, Puskala sanoo.

Talojen neliömäärä on pudonnut keskimäärin 10–15 neliötä viidessä vuodessa, ja markkinoille on tullut jopa 50 neliön taloja.

– Kun kotitalouksien koko pienenee, on luonnollista että myös talot pienenevät, Rautiainen kertoo.

Kreivi-taloilla myydyin malli on edelleen 110-neliöinen omakotitalo, vaikka myös 170 neliön taloja tilataan.

–Mutta sellaisia takavuosien niin sanottuja ökytaloja, niitä ei enää kysytä, sanoo Kreivi-talojen Pekkarinen. 

Lue myös:

    Uusimmat