Mainos

Puurakentamisen esteitä raivataan – Suomeen halutaan lisää puukerrostaloja

1:56

Puurakentamista halutaan jälleen kerran edistää Suomessa. Hallitus aikoo karsia rakennusmääräyksistä puurakentamisen esteitä, lisätä alan koulutusta ja saada puurakentamisesta merkittävän vientituotteen.

Tavoitteena on puun käytön lisääminen erityisesti kerrostalorakentamisessa.

Helsingin Honkasuosta tulee kaupungin suurin puutalokaupunginosa. Pientalojen lisäksi alueelle rakennetaan kahta puukerrostaloa. Juuri puukerrostaloja Suomeen haluttaisiin nyt lisää. Tällä hetkellä vain noin kuusi prosenttia uusista kerrostaloista rakennetaan puusta. Puurakentamista edistävän virkamiehen mielestä osuus voisi olla huomattavasti suurempi.

– Kyllä sen pitäisi olla ainakin 20 prosenttia, että se olisi varteenotettava vaihtoehto, esittää puurakentamisen ohjelmapäällikkö Petri Heino ympäristöministeriöstä.

Asenteet ja säädökset hidasteina

Puutalojen etuja ovat esimerkiksi hyvä sisäilma ja ympäristöystävällisyys.

Puukerrostalojen rakentamista estävät edelleen esimerkiksi asenteet,osaamisen puutteet ja rakennusmääräykset.

– Haasteita ovat hieman betonirakentamista korkeampi hinta ja myös puurakentamisen menettelyt. Osaamistakin saisi olla enemmän ja säädöksiä voisi sujuvoittaa, listaa pääkaupunkiseudulle valtion tukemia vuokra-asuntoja rakennuttavan A-Kruunu Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Puurakentamisen esteitä on yritetty poistaa jo kauan ja työtä jatketaan myös tällä hallituskaudella.

– Katsotaan säädökset, että rakentamismääräykset eivät tarpeettomasti rajoita puun käyttöä. Meillä on myös asenne- ja osaamispeikkoja puurakentamisen puolella. Tässä puurakentamisen edistämisessä on tavoitteita myös vientimarkkinoita ajatellen, toteaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.)

Puurakentamisesta halutaan vientituote

Monet muut metsäiset maat vievät jo menestyksekkäästi puurakentamista maailmalle ja Suomi haluaa saada osansa kasvavista vientimarkkinoista.

– Hurjimpana visiona voisi olla, että vietäisiin puukaupunkeja eli kokonaisia kaupunginosia. Lähtökohtaisesti varmaan ensimmäinen vaihe on kuitenkin puuelementtien vienti, uskoo Petri Heino.

Pian saadaan vastauksia myös siihen, kumpi on parempi, puukerrostalo vai betonikerrostalo. A-Kruunun Helsingin Kuninkaantammeen nousevan puukerrostalon viereen rakennetaan vastaava betoninen kerrostalo.

– Tutkimme suunnitteluun ja rakentamiseen käytettyä aikaa, rakenteidne kosteuskäyttäytymistä ja rakenteidne hiilijalanjälkeä rakentamisen eri vaiheissa ja käytön aikana, luettelee Jari Mäkimattila.

Tähän mennessä Suomeen on rakennettu 47 puukerrostaloa, joissa on 1129 asuntoa. Jo valmisteilla olevat hankkeet tuovat yli 6000 puukerrostaloasuntoa lisää.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.