Aleksei Navalnyi lähetti viestin uudesta, karuksi kuvatusta vankilastaan

Tutkija: Venäjän vankilajärjestelmä on Stalinin Gulagin perillinen – "Ihme, että Navalnyi on edelleen elossa" 8:25
Katso video: Tutkijan mukaan Venäjän vankilajärjestelmä on Stalinin Gulagin perillinen.

Eilen kerrottiin, että Navalnyi on siirretty Venäjän pohjoisosassa sijaitsevaan rangaistussiirtolaan.

Venäjällä uuteen rangaistussiirtolaan siirretty oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoo olevansa kunnossa.

Navalnyin viestipalvelu X:n tilillä julkaistussa pitkässä viestiketjussa hän kertoo, että siirto uuteen vankilaan kesti 20 päivää ja että matka oli uuvuttava.

Navalnyin olinpaikka ei ollut tiedossa lähes kolmeen viikkoon sen jälkeen, kun hänet siirrettiin pois vladimirilaiselta vankileiriltä. Eilen kerrottiin, että hänet on siirretty Venäjän pohjoisosaan.

Navalnyin uusi vankileiri IK-3 sijaitsee Harpissa Jamalin nenetsien autonomisessa piirikunnassa Siperiassa. IK-3 on yksi Venäjän pohjoisimmista vankileireistä, ja sen olosuhteet ovat karut.

Navalnyi vitsaili tilanteestaan

Navalnyi kertoo, että hänet tuotiin rangaistussiirtolaan lauantaina. Hänen mukaansa siirto tapahtui pitkää ja outoa reittiä pitkin.

– Siksi en uskonut kenenkään löytävän minua ennen tammikuun puoliväliä, hän sanoo.

Hän kertookin olleensa yllättynyt, että hänen asianajajansa pääsi tapaamaan häntä eilen.

Navalnyi kuvaa viestiketjussaan, ettei "voi viihdyttää tarinoilla napaseudun eksotiikasta", koska pystyy näkemään vain vankilan portin kameran kautta. Navalnyi myös vitsailee ketjussa olevansa kuin joulupukki, viitaten uuden vankilansa arktiseen sijaintiin ja vaatteisiinsa.

– Minulla on nyt lampaannahkainen takki, ushanka-hattu (karvalakki) ja pian hankin perinteiset venäläiset talvikengät. Olen kasvattanut parran 20 päivän aikana, hän kuvaa.

Navalnyi kertoo tukijoilleen voivansa hyvin.

– Älkää olko huolissanne. Voin hyvin. Olen erittäin helpottunut, että selvisin tänne. Kiitos kaikille tuestanne, viestissä todetaan.

Navalnyi päivittää tiliään asianajajiensa ja liittolaistensa avulla. Navalnyi suorittaa 19 vuoden vankeustuomiota, jonka perusteet ovat ilmeisen poliittisia.

Karut olot

Moscow Timesin mukaan samalla leirillä virui aikoinaan myös maanpaossa elävän entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin entinen liikekumppani Platon Lebedev, joka tuomittiin muun muassa veropetoksista ja rahanpesusta. Myös hänen tuomiotaan pidettiin poliittisena.

Navalnyin katoaminen ehti huolestuttaa ihmisoikeusjärjestöjä sekä länsimaita, muun muassa Euroopan unionia ja Yhdysvaltoja.

Navalnyin liittolaiset ovat aiemmin sanoneet, että siirto karumpiin oloihin liittyy Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitukseen asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa, jotka järjestetään maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat