Mainos

Tällainen on kiistelty FBI-muistio

Muistioita on periaatteessa kaksi: Demokraattien koostama muistio, jossa viitataan Trumpin kannalta arkaluontoisiin tiedustelutietoihin. Tämän muistion kongressin tiedusteluvaliokunta kuitenkin määräsi salattavaksi. Siitä on olemassa myös toinen versio, josta osa tiedoista on ilmeisesti jätetty pois – sekä demokraattien että FBI:n mukaan siten, että alkuperäinen merkitys muuttuu merkittävästi.

Nyt kiistan ytimessä olevan muistion on tilannut republikaanipuolueen edustaja, tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Devin Nunes. Demokraatit uskovat että muistion julkaiseminen on yritys murentaa tutkintaa siitä, vehkeilikö Trumpin esikunta Venäjän kanssa vaalikampanjassaan.

Ennakkotietojen mukaan muistio kertoo, että päätös seurata presidentti Donald Trumpin kampanjaneuvonantajaa Carter Pagea perustui kiistanalaiseen, niin sanottuun Steelen raporttiin. Steelen raportin nimi tulee brittitiedustelija Christopher Steelestä, ja se on kokoelma erilaisia tiedustelutietoja. Amerikkalaismedian mukaan Pagen salakuuntelua perusteltiin Steelen raportilla, vaikka se oli osittain demokraattien rahoitama. Steelen raportissa on ilmeisesti myös viittaus Trumpin väitettyyn seksihurjasteluun moskovalaisessa hotellissa ja tapauksesta tehtyyn videonauhaan.

Demokraattien mukaan muistio on nykymuodossaan harhaanjohtava. Se perustuu puolueen mukaan salaisten tietojen valikoivaan käyttöön, ja sen tarkoituksena on viedä Venäjä-tutkintaa tekevän erikoissyyttäjä Robert Muellerin työn uskottavuus. Demokraatit haluaisivat julkaista muistion konteksteineen, mutta sen taas on tiedusteluvaliokunta kieltänyt.

FBI puolestaan pelkää, että muistion julkaiseminen paljastaa tiedustelutoiminnan työtapoja ulkopuolisille. 

4:57

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.