Koronavariantti BF.7. leviää vauhdilla Kiinassa – millainen tilanne on Suomessa?

THL:n johtava asiantuntija kertoo, millainen on Kiinassa vauhdilla leviävä koronaviruksen uusi omikronmuunnos 4:09
Video: THL:n johtava asiantuntija kertoo, millainen on Kiinassa vauhdilla leviävä koronaviruksen uusi omikronmuunnos

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut Kiinassa vauhdilla leviävän koronaviruksen omikronmuunnoksen BF.7.-variantin seurattavien koronamuunnosten listalle. Suomessa on tähän mennessä raportoitu yli 20 tapausta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra kertoo, että uuden muunnoksen leviämistahti ei tähän mennessä näyttäisi Suomessa olevan poikkeavan nopea. Ensimmäinen tapaus todettiin heinäkuussa.

Viime viikon seurannassa kaikista sekvensoiduista koronaviruslöydöksistä uutta BF.7.-varianttia oli Savolainen-Kopran mukaan neljä prosenttia.

– Se ei ole vielä paljon. Meillä on tällä hetkellä yli 20 eri varianttityyppiä, joita seurannasta löytyy, ja ne vaihtelevat viikoittain. Meillä on melko paljon tautia liikkeellä, mutta tämä tyyppi ei ole yleisin niistä tällä hetkellä.

Savolainen-Kopran mukaan tilanne voi muuttua syksyn aikana, ja BF.7.-variantista voi tulla vallitseva koronatyyyppi Suomessa.

Uutta varianttia tarkkaillaan

Terveysjärjestö WHO nosti BF.7.-muunnoksen seurattavien varianttien listalle. Listalle päätyvät Savolainen-Kopran mukaan sellaiset variantit, jotka osoittavat lisääntynyttä leviämiskykyä.

– Tämä nähdään silloin, jos tietty muunnostyyppi alkaa ottaa valta-asemaa eri alueilla.

Asiantuntijan mukaan ei ole raportoitu, että muunnoksesta tulevat oireet poikkeaisivat juurikaan Suomessa aiemmin vallalla olleen BA.5.-variantin oireista.

Katso ylläolevalta videolta, kuinka hyvin otetut koronarokotteet tai sairastettu koronavirustauti suojaavat BF.7.-muunnokselta.

Lue myös: Koronan uusi muunnos leviää vauhdilla Kiinassa – havaittu jo aiemmin monissa maissa Euroopassa                                                                                                  

Lue myös:

    Uusimmat