Tällainen on hyvä seniorin ensikone

Koneen ostaminen on monelle ikäihmiselle se ensimmäinen kompastuskivi. Millaisen koneen tarvitsen ja paljonko siitä kannattaa maksaa? ATK Seniorit Mukanetti ry:n toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma ei suosittele valitsemaan sitä kaikkein edullisinta vaihtoehtoa.

– En suosittelisi miniläppäriä ikäihmiselle, koska siinä on pieni näyttö ja näppäimistö.

Kun näkö alkaa heikentyä, suuri näyttö on pientä ruutua parempi. Näytöstä on hyvä tarkastaa myös, että siitä pystyy säätämään kontrastia ja kirkkautta. Samoin näppäimistö saisi olla reilun kokoinen, jotta sormet löytävät helpommin oikeat kirjaimet.

– Näppäimistön käyttäminen on monelle outoa, vaikka olisikin käyttänyt kirjoituskonetta.

Kortesluoma kehottaa kokeilemaan kaupassa erilaisia hiiriä ja valitsemaan parhaalta tuntuvan. Kannettavien tietokoneiden kiinteät kosketushiiret eivät takaa sujuvaa nettisurffailua. Hiirellä pitää pystyä osumaan näyttöön juuri tiettyyn kohtaan.

Hyvä peruskone maksaa noin 600–800 euroa

Vaikka miniläppäri onkin Kortesluoman mustalla listalla, monet päätyvät kuitenkin pikkuiseen malliin, koska sitä on helppo kuljettaa mukana. Mukana liikkuvan internetliittymän ansiosta monet ottavat kannettavan tietokoneen mukaansa mökille. Kannettavia tietokoneitakin löytyy useita eri kokoja, eikä aina tarvitse valita sitä kaikkein pienintä.

– Kun oppii käyttämään konetta, tulee tarve lukea lehtiä ja tarkistaa sähköpostit. Myös pankkiasiat saa helposti hoidettua tietokoneella, ei tarvitse lähteä mökiltä kaupunkiin.

Kun tarvetaso kasvaa, tietokoneelta vaaditaan enemmän kapasiteettia. Siksi onkin hyvä miettiä jo ostovaiheessa, aikooko työskennellä tulevaisuudessa valokuvien tai jopa videoiden kanssa.

– Peruskoneen tekstinkäsittelyä, sähköpostin lähettämistä ja netissä surffailua varten saa 600–800 eurolla. Jos haluaa esimerkiksi käsitellä kuviaan tietokoneella, siitä ei välttämättä tule lisäkustannuksia, koska netistä voi ladata ilmaiseksi perusohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja