Tällainen on Gepard, joita Saksa toimittaa Ukrainalle – ilmatorjuntapanssari tuhoaa kohteita ilmassa ja maassa

Saksa toimittaa Ukrainalle Gepard-ilmatorjuntapanssareita, kertoo Saksan puolustusministeriö Twitterissä.

Puolustusministeri Christine Lambrecht ilmoitti asiasta tänään Yhdysvaltain johdolla pidettävässä kansainvälisessä Ukrainan aseapukokouksessa Ramsteinissa.

Gepard on Saksan armeijan käyttöön 1960-luvulla kehitetty ja 1970-luvulla käyttöön otettu panssariajoneuvo, jonka vakiovarustukseen kuuluu kaksi 35-millistä tykkiä, kaksi savuheitintä sekä tutka, jota käytetään ilmamaalien havaitsemiseen. Vaunun miehistö koostuu komentajasta, ampujasta ja kuljettajasta.

Vaikka 35-milliset tykit on tarkoitettu ensisijaisesti ilmamaalien tuhoamiseen, soveltuu vaunu myös varsinkin kevyesti panssaroitujen maakohteiden tuhoamiseen.

Vaunun pohjaratkaisuna toimii saksalaisen panssarivaunun Leopard 1:n alusta. Saksa luopui Leopard 1:stä siirryttyään Leopard 2 -panssarivaunuihin 1970-luvun lopulla. Myös Suomen armeijalla on käytössään Leopard 2 -panssarivaunuja.

Gepardit kehitettiin ennen kaikkea suojaamaan panssari- ja rynnäkkövaunuja ilmauhilta. Tykeillä on ilmatorjunta-aseina kuitenkin rajoituksensa, joten vaunu soveltuu parhaiten helikopterien ja muiden verrattain matalalla lentävien kohteiden tuhoamiseen.

Saksan armeijalla on julkisten tietojen mukaan ollut käytössään 377 Gepardia, joita on korvattu 2010-luvulla tuoreemmalla kalustolla. Gepardeja on tällä hetkellä käytössä myös Brasilialla, Jordanialla ja Romanialla.

Mediatietojen mukaan Saksa on myös suostunut kouluttamaan ukrainalaissotilaita saksalaisvalmisteisten panssarihaupitsien käyttöön. Näitä aseita (Panzerhaubitze 2000) Ukraina saa Hollannista.

Saksan hallitusta on arvosteltu kansainvälisesti ja myös kotimaassa haluttomuudesta toimittaa Ukrainalle raskaita aseita.

Lue myös:

    Uusimmat