Tällainen on etelän lomalla vaaniva tiikerihyttynen – näin se eroaa suomalaisesta inisijästä

Etelä-Euroopassa pelätään parhaillaan, että Latinalaisessa Amerikassa havaittu zika-virus leviää Eurooppaan tiikerihyttysten mukana. Suomalaissukulaisiinsa verrattuna tiikerihyttynen on kirjavampi ja sen purema tekee kipeämpää.

Zikavirus on keltakuumehyttysen välityksellä leviävä virus. Sen epäillään aiheuttavan ihmisissä muun muassa sikiöiden kehityshäiriöitä. Virus on levinnyt kuluneen vuoden aikana Latinalaisessa Amerikassa nopeasti, ja sitä esiintyy myös muun muassa osassa Afrikkaa.

Nyt eteläisessä Euroopassa on huolestuttu siitä, voisiko zikavirus levitä tälle puolelle maapalloa Euroopassa yleisen tiikerihyttysen mukana.

Tiikerihyttystä on syytä varoa muutenkin. Se voi kantaa kaikkiaan yli 20 eri virusta, josta yksi on denguekuumevirus. Tiikerihyttystä pidetään yhtenä maailman sadasta haitallisimmasta vieraslajista.

"Voi pistää paksujenkin vaatteiden läpi"

Tiikerihyttyset ovat peräisin Kaakkois-Aasiasta, ja niitä elää myös Etelä- ja Pohjois-Amerikassa sekä Afrikassa.

Euroopassa niitä löydettiin ensimmäistä kertaa Barcelonasta vuonna 2004. Eurooppaan niiden uskotaan levinneen rahtikonteissa autonrenkaiden sisällä olleen seisovan veden mukana.

Euroopassa tiikerihyttysiä esiintyy nykyään Espanjan lisäksi myös ainakin Ranskassa ja Italiassa. Lajin leviämisen Alppien pohjoispuolelle ovat ainakin toistaiseksi estäneet liian kylmät talvet.

Kainuun ely-keskuksen hyönteisasiantuntija Reima Leinonen kertoo, että suomalaishyttysestä tiikerihyttynen eroaa ulkonäkönsä ja pistoksensa perusteella.

– Tiikerihyttysen piston sanotaan olevan muita hyttysiä kivuliaampi, ja se voi pistää melko paksujenkin vaatteiden läpi. Ulkonäöltään se on aika lailla normaalihyttysen näköinen, eli tavallinen ihminen ei sitä välttämättä normaalista erota. Väritys on kuitenkin tavanomaista kontrastisempi. Jaloissa on hyvin valkoiset osat, jotka näkyvät selvästi.

Leinonen itse ei ole tiikerihyttystä koskaan bongannut.

– Olisin varmasti kyllä kiinnittänyt huomiota, jos iholle olisi istunut tai haavissa olisi ollut tuonnäköinen otus.

Leinonen ei usko, että tiikerihyttynen uhkaa Suomea lähivuosina.

– Ruotsissa siitä on tehty ilmeisesti yksittäinen havainto, mutta meillä sitä ei ole nähty. Eli meillä ei ole vielä syytä paniikkiin, Leinonen naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat