Tällainen olisi uudistettu ajokortti nuorille, muutoksia nykyiseen useita – ministeri Harakka: "Vapaus ja vastuu kulkevat tässä käsi kädessä"

6:22
Millainen uudistettu ajokortti nuorille olisi? Milloin se tulisi voimaan? Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vastaa

Hallitus esittää eduskunnalle ajokorttilain muutoksia, jotka koskevat 17-vuotiaita.

Hallitus esittää muun muassa, ettei nuoren tarvitsisi jatkossa hakea poikkeuslupaa ajokortin suorittamiseen, vaan huoltajan suostumus olisi riittävä.

– Vapaus ja vastuu kulkevat tässä käsi kädessä. Enää ei tarvitse erikseen anoa poikkeuslupaa, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

– Vastaavasti on sitten kolme rajoitetta. Öiseen aikaan keskiyön ja aamuviiden välillä ei saa ajaa, kyydissä saa olla vain yksi henkilö ja lisäksi täytyy pitää tällaista alaikäisen kuljettajan merkkiä.

Nuorten määrä korkea liikenneonnettomuustilastoissa

Harakan mukaan nuorten kuljettajien määrä on valitettavan korkea liikenneonnettomuustilastoissa, jonka vuoksi uudistus halutaan tehdä.

– Onnettomuuksia yhdistää kaksi yhteistä tekijää. Toinen on se, että tätä tapahtuu helposti öiseen aikaan. Toisaalta taas se, että kyyditetään kavereita.

Harakka uskoo, että uudistus on sekä nuorten että muiden liikenteen käyttäjien kannalta tärkeä uudistus.

– Vapauksien ja vastuiden pitää kulkea tasapainossa. Uskoisin, että tämä yhtäältä helpottaa edelleen nuorten tilannetta, mutta toisaalta varmistaa sen, että emme aiheuta meidän nuoria kuljettajiamme tässä vaaraan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja