Mainos

Talkootyönä syntynyt ensi-iltaelokuva Äiti on uuden polven elokuvatyöntekijöiden raadollinen intohimoprojekti – "Emme ole budjetin takia joutuneet tekemään kompromisseja"

Äitienpäiväviikonlopun kunniaksi ensi-iltansa saanut Äiti-elokuva tarjoaa "täysin erilaisen näkökulman katsoa naista elokuvassa". Samppa Batalin ohjaaman elokuvan tarina käsittelee päähenkilön äitinä tekemiä valintoja.  

– Äitiys on konkreettisella tavalla määrittänyt hänen elämänsä suunnan, ja samalla antanut sille sen merkityksen, mikä sillä on. Elokuvan tarinassa olemme seuraavan kysymyksen äärellä; mitä äiti on valmis tekemään lapsensa vuoksi? Jokaisella valinnalla on seurauksensa eikä menetettyä aikaa voi saada takaisin, tuottaja Krista Hannula avaa teemaa. 

Salatut elämät -sarjasta tunnetun Saarisen ensimmäinen päärooli

Äiti-elokuvassa näyttelijä Jaana Saarinen tekee elämänsä ensimmäisen pitkän elokuvan pääroolin.

– Elokuva näyttää raadollisella tavalla sen, miten aika voi kohdella ihmistä huonosti niin henkisesti kuin fyysisestikin. Keski-ikäinen nainen elokuvan päähenkilönä on jo sinänsä harvinaista ja päähenkilölle tehty "look" tarjoaa täysin erilaisen näkökulman katsoa naista elokuvassa.

– Saarisen sydäntäsärkevä roolityö tuo tarinan todella lähelle. Äidin rajaton rakkaus, ja tämän ainoa tarve saada tietää miten oma lapsi voi, on elokuvassa samaistumiskohde kelle tahansa, sukupuoleen ja ikään katsomatta. 

Nuori ja lahjakas työryhmä

Suurin osa tuotannon työryhmästä on nuorta – kolmessakymmenissä. Hannulan mukaan kaikki mukana olevat ovat erittäin lahjakkaita ja motivoituneita. Työryhmässä on myös pitkään elokuva-alalla työskennelleitä.

– Ainakaan ikämme puolesta meillä ei vielä ole tottumuksia, rutiineja tai tapoja ajatella, että joku asia pitäisi tehdä tietyllä tavalla, jotta se olisi ”oikein”. Ei taiteessa voi laittaa itseään johonkin laatikkoon, että täällä laatikossa nyt saa tehdä oikeaa elokuvaa ja täällä on tietyt säännöt. Tottakai on tunnettava tietyt lainalaisuudet elokuvien tekemisessä, mutta sen jälkeen parasta on, kun niitä saa tutkia ja soveltaa, miten itse haluaa. 

Elokuvan budjetti on alle 70 000 euroa.

– Olemme toteuttaneet elokuvan talkootyönä, joten summaan ei sisälly työryhmän palkkoja. Sopimukset kuitenkin ovat profit based - eli jokainen saa siis työstään palkkaa, mikäli elokuvaa menee katsomaan tarpeeksi moni. 

Miten työtä muuttaa se, että budjetti oli noin pieni?

– Positiivista siinä on se, että palkattomuuden kautta tämä on ollut kaikille intohimoprojekti ja kyllä se näkyy lopputuloksessa, että olemme kaikki saman vision äärellä. Pienen budjetin työssä on oleellista myös sovittaa suunnittelu ja toteutus käytössä olevaan budjettiin. Koko prosessi on onnistunut juurikin tästä syystä, emmekä ole budjetin takia joutuneet tekemään kompromisseja lopputulosta ajatellen. Pieni budjetti vaatii siis todella hyvän suunnittelun ja vision, Hannula painottaa. 

Elokuvan muissa keskeisissä rooleissa nähdään Matti Pajulahti, Matti Onnismaa, Jonathan Hutchings, Jouko Puolanto sekä Helmi-Leena Nummela.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja