Ahvenanmaalla kuvataan yhtä Suomen suurimmista elokuvatuotannoista – ohjaaja Tiina Lymille Myrskyluodon Maija on ollut pitkä projekti: "Tuntui tärkeältä tehdä tämä"

Myrskyluodon Maija on yksi Suomen suurimmista elokuvatuotannoista – MTV mukana kuvauksissa Ahvenanmaalla 6:26
Myrskyluodon Maija on yksi Suomen suurimmista elokuvatuotannoista: MTV Uutiset pääsi seuraamaan kuvauksia Ahvenanmaalla, katso videolta miltä kuvauksissa näytti.

Ahvenanmaalla kuvataan parhaillaan yhtä Suomen suurimmista elokuvatuotannoista, kun käynnissä on Myrskyluodon Maijan viimeiset kuvauspäivät. Elokuvan kuvaukset Ahvenanmaalla alkoivat viime syksynä ja ne saadaan päätökseen ennen juhannusta.

Ohjaaja Tiina Lymi käsikirjoitti elokuvan Anni Blomqvistin alkuperäisen 1970-luvulla tehdyn Myrskyluoto-romaanisarjan pohjalta. Projekti alkoi lähes kolme vuotta sitten.

– Tuntui hyvinkin tärkeältä tehdä tämä elokuva. Tässä on aiheita, jotka ovat kiinnostaneet minua hirveästi aiemminkin. Hyväksytyksi tuleminen sellaisena kuin on ja sen kaltainen rakkaus, joka kantaa ihmistä kaikkien rajojen yli, jopa kuoleman rajan yli. Tämän tarinan kautta se tuntui mahdolliselta kertoa, Lymi kertoo MTV Uutisille.

Elokuvassa Myrskyluodon 1800-luvun maailma tuodaan modernin elokuvakerronnan keinoin tähän päivään. Lymi ei tunne paineita vanhan klassikkoteoksen tuomisesta valkokankaille.

– Ei minulla ole mitään paineita. Teen elokuvaa ja toivon, että ihmiset saavat siitä jotain, että se puhuttelee, koskettaa ja herättää ajatuksia.

Suurtuotanto

Myrskyluodon Maija on yksi suurimmista 2010–2020–lukujen kotimaisista tuotannoista. Elokuvan budjetti on noin neljä miljoonaa euroa. 

– On tämä suurelokuva Suomen mittakaavassa budjetiltaan ja kuvauspäivien määrältään. Tässä on kuvauspäiviä paljon enemmän kuin kotimaisilla elokuvilla yleensä. Myrskyluodon Maija on myös herättänyt paljon kiinnostusta jo nyt. Aina kun Suomessa tehdään jotain erilaista ja isompaa, totta kai se kiinnostaa ja siitä puhutaan, tuottaja Hanna Virolainen kertoo.

Kuvauspäiviä on yli tuplasti enemmän kuin nykyelokuvilla yleensä, yhteensä 47. Ahvenanmaan lisäksi kuvauksia on tehty Helsingissä ja Turussa.

– Ohjaajalla on ollut vahva visio kuvauspaikoista. Myrskyluodolle piti pystyä rantautumaan ja maastosta piti löytyä tietyt kohdat, jotka ovat käsikirjoituksessa, Virolainen kertoo.

Päänäyttelijät naapurimaasta

Päärooleja, Maijaa ja Jannea, näyttelevät ruotsalaiset Amanda Jansson ja Linus Troedsson.

Elokuvaan tarvittiin ruotsinkieliset näyttelijät, jotka opettelivat ahvenanmaan murteen. Lymi teki paljon koekuvauksia eri näyttelijöiden kanssa, mutta kertoi valinneensa päärooleihin parhaat.

– Minulle on ihan sama, mistä maasta he ovat kotoisin. Toki heidän kotikielensä piti olla ruotsi.

Jansson ja Troedsson ovat tyytyväisiä ja onnellisia saadessaan näytellä Maijaa ja Jannea.

– Kaikista rooleista, joita olen näytellyt, Maijan hahmo on minulla lämpimimpänä sydämessä. En uskonut, että tämä projekti merkitsisi minulle näin paljon, Jansson kertoo.

– Tuntuu kerrassaan fantastiselta saada näytellä Jannea ja esittää Maijan ja Jannen elämää. En tiedä saanko elämässäni koskaan enää tällaista tilaisuutta, Troedsson sanoo.

Kuvaukset ovat päättymässä pian ja ne on tarkoitus saada valmiiksi ennen juhannusta. Valmis elokuva tulee teattereihin ensi vuoden tammikuussa.

– Jokainen juttu on sillä hetkellä se tärkein enkä ole miettinyt, mitä tämä projekti tarkoittaa koko urallani. Tässä on vielä pitkä maraton juostavana ennen kuin tämä elokuva on ensi-illassa, Lymi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat