Taiwanissa tänään presidentinvaalit – pääehdokkaita erottaa suhtautuminen Kiinaan: Toinen haluaa lämmittellä välejä entisestään, toinen lupaa vastustaa ja varjella saarta

Taiwanissa äänestetään tänään presidentinvaaleissa, joiden selkeä suosikki on istuva presidentti Tsai Ing-wen, 63. Hänet haastaa satamakaupunki Kaohsiungin pormestari Han Kuo-yu, 62.

Ehdokkaiden selkein ero on suhtautuminen Kiinaan. Tsai on luvannut mahdollisella toisella kaudellaan jatkaa tiukkaa suhtautumista ja varjella saaren liberaaleja arvoja Kiinan autoritaarista hallintoa vastaan.

Han puolestaan kannattaa huomattavasti lämpimämpiä suhteita, koska ne olisivat hänen mielestään avain saaren pysyvälle vaurastumiselle. Hanin mielestä nykyhallinto ärsyttää tarpeettomasti Kiinaa, mistä kärsivät sekä saaren hallinto että liike-elämä.

– Näissä vaaleissa päätetään, voivatko Taiwanin kansalaiset rohkeasti valita demokratian ja vapauden Kiinan painostuksesta huolimatta, Tsai evästi kannattajiaan vaalitilaisuudessaan.

Hanin viesti omilleen oli toisenlainen.

– Suhteet Taiwanin salmen molemmin puolin ovat jäiset ja painuneet pohjamutiin, Han kauhisteli.

"Haluan että Taiwan ja Kiina ovat yhtä perhettä"

Tsain vaalitilaisuuteen Taipeihin tullut Arthur Bai, 29, kehui ehdokkaansa toimineen oivallisesti hoitaessaan suhteita Kiinaan.

– Hän on toiminut elegantisti, mutta pysynyt silti lujana. Meidän tulisi valita edistyksellinen hallinto, ei palata takaisin menneisyyteen, Bai sanoi.

Han, jonka suosio on korkeimmillaan varttuneiden ja konservatiivisten taiwanilaisten parissa, piti oman viimeisen vaalitilaisuutensa luonnollisesti Kaohsiungissa.

– Haluan, että Taiwan ja Kiina ovat yhtä perhettä. Meidän on elettävä rauhanomaisesti rinnakkain, perusteli Hania kannattava Chu Ming-hui, 63, tilaisuudessa.

Taiwanin presidentinvaaleja seurataan tarkasti Kiinan lisäksi myös Yhdysvalloissa, joka on Taiwanin tärkein sotilaallinen tukija. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se tulee aikanaan palauttamaan emämaan yhteyteen tarvittaessa vaikka väkisin. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja