Taiwanin kysymys esillä USA:n ja Kiinan keskusteluissa

Taiwanin kysymys on ollut keskeisesti esillä Yhdysvaltain ja Kiinan edustajien tapaamisessa tänään. Kiinan ulkoministeriö luonnehti nettisivullaan keskustelua vilpittömäksi, asialliseksi ja antoisaksi.

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa käydyissä neuvotteluissa olivat mukana Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Kiina tulkitsee demokraattisesti hallitun Taiwanin kuuluvan alueeseensa.

Katso alla uutisvideo: Donald Trump suututti Kiinan Taiwan-puhelullaan.

Trump suututti Kiinan Taiwan-puhelullaan 1:52

Taiwanissa pidettiin presidentinvaalit tammikuussa, jonka voittaja oli Taiwanin demokraattisen edistyspuolueen (DPP) ehdokas Lai Ching-te eli William Lai. Kiina on leimannut hänet vaaralliseksi separatistiksi, joka vie Taiwanin itsenäisyyden pahalle tielle.

Yhdysvaltalaisia delegaatioita on vieraillut sekä onnittelemassa Laita että vakuuttamassa Yhdysvaltain tukea Taiwanille.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Bangkokissa käydyissä keskusteluissa Wang oli korostanut, että Taiwan on Kiinan sisäinen asia ja että vaalit "eivät voi muuttaa sitä perustuvanlaatuista tosiasiaa, että Taiwan on osa Kiinaa".

– Suurin uhka Taiwaninsalmen rauhalle ja vakaudelle on niin kutsuttu "Taiwanin itsenäisyysliike". Suurin haaste Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteille on niin ikään "Taiwanin itsenäisyysliike", Kiinan ulkoministeriö sanoi.

Valkoisen talon mukaan Sullivan oli korostanut Taiwaninsalmen rauhan ja vakauden ylläpitämisen tärkeyttä.

Kaksipäiväisen tapaamisen aikana Wangin ja Sullivanin keskustelujen aiheina olivat myös muun muassa Lähi-itä, Ukraina, Pohjois-Korea ja Etelä-Kiinan meri.

 

Lue myös:

    Uusimmat