Taivaalle ilmestynyt valokiehkura ihmetytti Muuramessa – MTV Uutisten meteorologi selvitti, mistä on kysymys

Muuramen Isolahdessa Keski-Suomessa ihmeteltiin tänään taivaalle ilmestynyttä jättikiehkuraa, joka katosi vähitellen mutta ilmestyi vielä hetken päästä toiseen paikaan horisontin yläpuolelle.

Kuvan ottanut Anna Neuvonen kertoi olleensa tyttärensä kanssa ulkona iltapäivällä puoli kolmen kieppeissä, kun hän huomasi taivaalla serpentiiniäkin vähän muistuttaneen erikoisen näköisen kiharapatsaan.

Neuvonen kertoo kuvion näkyneen taivaalla noin vartin, kunnes se oli hävinnyt. Vähän myöhemmin samantyyppinen kuvatus ilmestyi kauemmas taivaalle.

Ilma oli Neuvosen mukaan tyyni, taivas kirkas ja pakkasta noin 6 astetta. Mitään jyrinää tai huminaa ei Neuvosen mukaan kuulunut.

– Ajattelin, että sen on oltava jokin trombi tai tuulen pyörre, vaikka siinä kohtaa ei tuullutkaan lainkaan. Arvoitukseksi se minulle jäi, Neuvonen toteaa.

Taustalla luonnollinen selitys

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että vaikka kyseessä oli hieno ilmestys, mitään mystistä siihen ei liity.

Hän tunnisti kuvion lentokoneen tiivistymisjuovaksi eli jättövanaksi.

– Tällaisia nähdään usein lentokoneiden perässä aika korkealla. Tämä toisaalta näyttää olevan vähän matalampana, joten se voisi olla peräisin esimerkiksi ilmavoimien harjoituksesta. 

– Kuvassa näkyy, miten kiharan yläosa on värjäytynyt kauniisti, koska siihen osuu auringonvalo. Alaosa on varjossa ja siksi se on tumma. Kuvion hauskasta kierteisyydestä voi päätellä sen, että ilma-alus on tehnyt jotain muutakin kuin lentänyt suoraan.

Vastaavan kuvion syntyminen vaatii Rintaniemen mukaan otollisen ilmanalan.

– Tänään vallalla olleen kirkkaan ja kuivan tilanteen kaltaisissa oloissa lentokoneen moottorista pääsevän pakokaasun ympärille tiivistyy jääkiteitä nopeasti, ja ne muodostavat pysyvän jättövanan.

2:00
Katso myös: "Kertakaikkisen upea valoilmiö" ihmetytti Suomen yötaivaalla viime syyskuussa – katso video kiitävästä esineestä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja