Miikka taltioi liekehtivän näyn taivaalla – tästä mielenkiintoisessa ilmiössä on kyse

Miikka taltioi liekehtivän näyn taivaalla 0:32
Katso videolta lisää kuvia "liekehtivästä" ilmiöstä

Helsingin Lauttasaaressa asuva Miikka Salasvuo havaitsi perjantaina alkuillasta erikoisen ilmiön taivaanrannassa.

Hän kohdisti kameran liekehtivältä näyttävään janaan ja taltioi näkemänsä. Mies pohti, olisiko taivaalla ollut meteoriitti tai avaruusromua, miksei myös heijastuma tai lentokoneen jälki.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan meteoriryhmän vetäjä Jaakko Visuri kertoo, että kyseessä on korkealla lentävän lentokoneen jättövana.

Vana on valaistunut poikkeuksellisen voimakkaasti. Valo on peräisin Auringosta ja se on heijastunut jättövanasta.

Paljon vastaavia ilmoituksia

Etenkin Auringon ollessa verraten matalalla tai jopa hieman horisontin alapuolella jättövanat voivat olla kirkkaita ja vaikuttavia.

Niistä voi tulla vaikutelma tulipallosta tai ne muutoin kiinnittävät ulkona liikkuvien huomion. Valaistuneista jättövanoista tulee Ursalle vuoden mittaan verraten runsaasti havaintoja.

– Auringonvalo valaisee jättövanan, vaikka Aurinko ei havaitsijalle olisikaan enää näkyvissä. Esimerkiksi 10 kilometrin korkeudella lentävä lentokone voi nauttia vielä Auringon valosta, kun suoraan alapuolella olevan havaitsijan mielestä taivas olisi hämärtymässä, kertoo Visuri.

Vastaavista havainnoista voi ilmoittaa Ursan Taivaanvahdit-palveluun.

Jättövanan taltioinut Salasvuo tarkisti alueella liikennöineet lentokoneet tuona aikana Flightradar-palvelusta, ja todennäköisesti jättövana oli peräisin rahtikoneesta.

Salasvuon arvion mukaan jättövana oli jopa Turun saariston yläpuolella. Hän käytti kamerassaan pitkää zoom-putkea sekä suurensi ottamiaan kuvia.

Katso lisää kuvia taivaalle syntyneestä jättövanasta tämän artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat