Taivaalla havaittiin mystinen kirkas kohde: Tutkijat uskovat nähneensä merkin tuhosta ja syntymästä

Nyt napattiin harvinainen kuva! Vahvistetusti ensimmäinen kuva planeetan synnystä 4:31
Tähtitieteessä eletään mielenkiintoisia aikoja: Viime vuonna tutkijat saivat ensimmäistä kertaa kuvan planeetan synnystä

Tähtitieteilijät havaitsivat viime kesänä epätavallisen kirkkaan kohteen pohjoisella tähtitaivaalla. Kohde loisti noin 200 miljoonan valovuoden etäisyydellä Herkuleen tähdistössä.

Kohde kirkastui aivan yllättäen, jonka jälkeen se hiipui nopeasti. Kirkkaudeltaan kyseessä oli 10-100 kertaa normaalia supernovaräjähdystä voimakkaampi tapahtuma.

Yhdysvalloissa Northwestern-yliopiston tutkijat ovat pyrkineet selvittämään välähdyksen aiheuttajan yhdistämällä siitä otettuja eri kuvalähteitä ja radioaaltoja.

Tutkijat epäilevät nyt todistaneensa juuri sen hetken, kun tähti tuhoutuu ja luhistuu mustaksi aukoksi tai neutronitähdeksi. Kirkas hehku syntyy tähden materian kiertäessä hurjasti tapahtumahorisonttia.

Science Daily -julkaisu kertoo, että tapauksen tutkiminen auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin mustien aukkojen ja neutronitähtien syntyä. Tällaista tapausta ei ole koskaan aiemmin todistettu.


Lue myös:

    Uusimmat