Taistelukentän mullistaneet laitteet käyttöön myös varusmieskoulutuksessa jo syksyllä – tällaisia ovat Puolustusvoimien uudet dronet

Puolustusvoimat modernisoi kalustoaan: Tällaisia droneja otetaan käyttöön varusmiespalveluksessakin 3:57
Katso video: Tällaiset dronet otetaan pian käyttöön varusmieskoulutuksessa.

Droneja tullaan näkemään varusmieskoulutuksessa kaikissa joukko-osastoissa jo tänä syksynä.

Puolustusvoimat esitteli Maavoimien uutta kalustoa Santahaminan varuskunnassa Maavoimien taistelija -mediatilaisuudessa.

Esittelyssä olleet Parrot Anafi USA -mallin dronet otetaan käyttöön kaikissa joukko-osastoissa ensi kuussa palvelukseen astuvien varusmiesten koulutuksessa.

– Tällä tuodaan arkipäivään ja taistelijan osaamiseen taistelukentän oikeastaan lähes mullistanut drone-käyttö, jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä kertoo. 

Dronet tulevat käyttöön vain valituille varusmiehille mutta kaikkiin joukko-osastoihin, ensilinjassa jalkaväkiyksikköihin, tiedustelu- ja tulenjohtokäyttöön.

– Tämä on sellainen väline, josta olemme selvittäneet sen tiedonhallinnan, mihin se tietoa jakaa ja mihin tieto menee, jota voi tietoturvallisesti käyttää ja joka on suorituskykyinen lämpö- kuin näkyvän valon alueen kameroilta, Skyttä kuvailee Parrot-dronea.

Lähes 9 000 euroa kaupan hyllyllä

Skyttä kertoo Puolustusvoimien hankkineen Parrot-droneja useampia satoja, ja niitä tai samantyyppisiä laitteita tullaan hankkimaan myös lisää.

– Ensivaihe on koulutuskäyttö, joka tulee laajenemaan operatiivisiin lentolaitteisiin, hän sanoo.

Parrot Anafi -dronet maksavat kaupallisilla markkinoilla yli 8 000 euroa kappaleelta.

Skytän mukaan Puolutusvoimien käytössä olevat dronet ovat hintavampia "kuin halvimmat markettidronet". 

Hankituissa laitteissa on harkittu muun muassa niiden käyttövalmiutta pakkasolosuhteissa, millainen niiden käyttöaika on ja erityisesti tietoturvallisuutta, jotta niitä voidaan käyttää vaarantamatta omien joukkojen turvallisuutta.

Hankitun Parrot-dronen lentoaika on 32 minuuttia, sen lentonopeus on lentonopeus 15 m/s ja lentomatka jopa viisi kilometriä. 

Käyttökuntoon dronen saa alle minuutissa.

Havaintoja Ukrainasta

Ukrainan sodan tapahtumia on seurattu ja analysoitu Puolustusvoimissa luonnollisesti aktiivisesti.

Maavoimien komentaja, kenraaliluuntantti Pasi Välimäki kertoo MTV Uutisille Santahaminassa, että sodasta tehtyjen havaintojen pohjalta on voitu todeta, että Suomen sotilaskoulutuksessa perusteet ovat kohdallaan.

– Joitain tiettyjä uusia kokonaisuuksia on todettu, että näihin meidän pitää panostaa, hän toteaa.

Niihin kuuluvat muun muassa pimeätoimintakyky sekä toiminta dronen piirissä sekä niiden hyödyntäminen omassa toiminnassa.

Välimäki kertoo, että hankinnat dronet joukko-osastoihin tuovasta koulutusjärjestelmästä on tehty muutaman vuoden kestäneen hankkeen perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat