Taigapunkkia paikoin jo enemmän kuin yleistä puutiaista

Siperian puutiaista eli taigapunkkia esiintyy paikoin jo enemmän kuin yleistä puutiaista, arvioidaan Turun yliopistosta.

Tänä vuonna ihmiset ovat voineet lähettää yliopiston tutkimusryhmälle punkkinäytteitä, kun viime vuonna turvauduttiin netin kautta ilmoitettaviin puutiaishavaintoihin.

– Silloin taigapunkkia oli havaittu vain viidellä eri paikkakunnalta. Nyt näyttää siltä, että se on yleistä puutiaista jopa esiintyvämpi Pohjanlahden rannikolla, sanoo amanuenssi Ritva Penttinen Turun yliopistosta.

Maanantaihin mennessä punkkinäytteitä oli tullut tutkijoille vajaat 5000, joista puolet on ehditty tutkia. Yleisen ja Siperian puutiaisen eroa ei maallikko huomaa. Lajinmääritys tehdään ensin mikroskoopin avulla ja varmistetaan myöhemmin DNA-tutkimuksin. Sen lisäksi selvitetään, mitä taudinaiheuttajia ne kantavat.

– Aiemmin ajateltiin, että ainoastaan taigapunkki kantaa TBE-viruksen niin sanottua siperialaista muotoa. Sen aiheuttama aivokuume on vaarallisempi ja ärhäkämpi kuin tavallisen puutiaisen eurooppalaisen muodon aiheuttama. Nyt on kuitenkin todettu, että molemmat puutiaislajit voivat kantaa niin eurooppalaista kuin siperialaistakin muotoa, Penttinen kertoo.

Tarkkoja karttoja eri lajien esiintymisistä ei vielä voida piirtää, sillä tuhansien näytteiden määrittäminen on hidasta.

– Taigapunkki näyttää alustavien tietoja mukaan keskittyvän erityisesti Pohjanmaan seuduille aina Perämeren pohjukkaan asti, mutta sitä esiintyy myös Pirkanmaalla ja Savo-Karjalassakin.

Tartunnat eivät ole lisääntyneet  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu vasta seitsemän aivokuumetapausta tälle vuodelle, kun viime vuoden heinäkuuhun mennessä niitä oli 10. Vuosittain tapauksia on ollut puolensataa.

Borrelioosin punkeista saaneiden määrä on viime vuosina pysynyt melko vakiona noin 1600-1700 tapauksen välillä. Tälle vuodelle niitä on ilmoitettu runsaat 500.

 – Suuri osa punkkitartunnoista ajoittuu elo-lokakuulle, joten vielä on vaikea arvioida tämän vuoden lukuja, huomauttaa erikoistutkija Satu Murtopuro THL:sta.

Selvästi tihein punkkitautien ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla.

Lue myös:

    Uusimmat