Taas rahat lopussa ennen palkkapäivää? Toimi näin!

Palkkapäivään on vielä matkaa, mutta joudut jo nyt pihistelemään pienellä päiväbudjetilla – kuulostaako tutulta? Nyt on aika ottaa tilanne haltuun.

Palkkapäivään on vielä viikko ja tililläsi on 20 euroa rahaa – miten tässä nyt taas kävi näin? Kokosimme vinkit, joiden avulla voit vihdoinkin siirtyä järkevämpään rahakäyttöön.

1. Seuraa tulojasi ja menojasi

Jotta tiedät, mihin rahasi kuluvat, on sinun pidettävä yhden tai muutaman kuukauden ajan todella kirjaa kaikista menoistasi: Säästä kuitit niin pienten kuin suurempienkin ostosten osalta.

Pieniinkin asioihin saa kulutettua yllättävän paljon rahaa ja kun tiedät, mihin pankkitilisi hupenee, on sinun helpompaa säädellä rahankäyttöäsi.

2. Tee suunnitelma

Tee selkeä taloussuunnitelma, jota noudatat. Laske ensin, minkä verran sinulla menee laskuihin rahaa ja katso, mitä jää jäljelle. Siirrä tästä summasta osa säästöön ja osa käyttöön. Huomaa, että sinun on muistettava jättää realistinen summa rahaa myös elämiseen, jotta et joudu heti tuhlaamaan säästöjäsi.

Jos rahaa elämiseen ei jää, on sinun keksittävä keinoja sen hankkimiseen tai vastaavasti menojen pienentämiseen. Esimerkiksi lisätyö tai omaisuuden myyminen eteenpäin voivat olla hyviä keinoja myös menojen pienentämiseen, jos suuri osa laskuista koostuu esimerkiksi luottokortti- tai lainamaksuista.

Useat pikkulainat voivat tulla huomattavan kalliiksi ja syödä koko palkkasi. Pyri maksamaan ne pois mahdollisimman nopeasti yksi kerrallaan äläkä ota lisälainaa. Yllättäviä menoja varten sinulla on varakassa.

3. Säästä jo palkkapäivänä

Älä siirrä rahaa sivuun "sitten joskus", vaan tee se heti palkkapäivänä laskujen maksun jälkeen. Näin tiedät, paljonko sinulle jää todellisuudessa rahaa käyttöön loppukuuksi ja voit elää sen mukaisesti. Jaa esimerkiksi jäljelle jäänyt raha sillä ajalla, joka sinulle jää elettäväksi ennen seuraavaa tulopäivää ja pidä kiinni suunnitelmastasi.

Laita aluksi säästöön vaikka sata euroa ja pyri kasvattamaan summaa jatkuvasti. Näin saat säästettyä itsellesi varakassan, jonka ansiosta rahapula ei pääse niin helposti yllättämään. Älä kuitenkaan käytä säästöjäsi helposti, vaan vasta sitten, kun sinulla on todella siihen tarvetta.

Laske myös itsellesi säästöbudjetti, sillä se kannustaa mukavasti säästämiseen: jos esimerkiksi siirrät joka kuukausi sata euroa sivuun, on sinulla vuoden päästä 1 200 euroa rahaa. Jos summa on 200 euroa, saat jo 2 400 euron säästöt.

4. Tee tuhlaamisesta vaikeaa

Siirrä säästämäsi rahat tilille, josta niitä on vaikea saada hetken mielijohteesta. Tarjolla on esimerkiksi tilejä, joista nostaminen on ilmaista vain muutaman kerran vuodessa tai joita et voi käyttää ilman, että menisit itse pankkiin nostamaan rahaa virkailijalta.

5. Sano "ei" itsellesi

Älä tee heräteostoksia lainkaan, vaan luovu niistä hetkeksi aikaa täysin. Jos pankkitilisi on usein tyhjillään, olet todennäköisesti omaksunut väärän tavan kuluttaa, etkä hallitse heräteostoksiasi.

Käy myös laskupinosi läpi käsi sydämellä ja luovu kaikista turhista maksuista: Tilaatko esimerkiksi useampaa naistenlehteä tai onko käytössäsi todellista tarvettasi suurempi nettiliittymä?

Jos sinun on vaikea kieltää itseäsi, ajattele kumpi lämmittää mieltäsi enemmän: uusi mekko vai tieto siitä, että olet saanut taloutesi tasapainoon?

(MTV– LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat