Täällä nykyajan vakoojat iskevät!

On tietenkin paha sanoa, mikä on tämän hetken ovelin vakoilukeino. Se selviää ehkä joskus, jos tämän hetken vakoilijat jäävät kiinni. Nykyaikana tieto liikkuu enimmäkseen sähköisessä muodossa, joten vakoojat iskevät tietokoneisiin.

Netti

Vakoilumuseossa Tampereella on perehdytty myös nykyajan vakoilukeinoihin. Nykyään suurin osa ihmisten käyttämistä tiedoista on sähköisessä muodossa. Vakooja voi hankkia tietoa murtautumalla palvelimeen lähettämällä tietokoneen salausohjelmaan viruksen tai levittämällä väärennettyä salausohjelmaa, joka todellisuudessa lähettääkin tietoa.

Museossa esitellään myös teollisuusvakoilussa laajasti käytetty lisälaite Key Katcher, joka tallentaa kaikki näppäimistöltä annetut merkit järjestyksessä. Muistitikkua muistuttava laite on helppo kiinnittää porttiin pöytäkoneen takana. Harva tulee kurkistaneeksi sinne, joten Key Katcher saa tehdä työtään kenenkään häiritsemättä.

Muun muassa Tampereen teknillisessä yliopistossa havaittiin vuonna 2008 tähän menetelmään perustuva vakoilutapaus.

Vakoilukeinoja maailmalta

Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntija Panu Vesterinen kertoo, millaisia konsteja maailmalla on käytetty yrityksen tai henkilön tietojen onkimiseen.

On löydetty esimerkiksi silppuriin asennettu lukija, joka skannasi kaikki silppurin läpi menevät asiakirjat. Roskisvakoilu taas on vakoilun muoto, jossa kohdehenkilön tai -firman roskiksia tongitaan, ja sieltä löytyneistä tiedoista kootaan kokonaisuuksia.

Nimeltä mainitsemattomassa maassa valtiota kiinnostavan matkailijan laukkujen sisältö tarkastetaan tämän kirjautuessa hotelliin.

Facebook

Brittilehti Daily Mailin tuoreessa jutussa kerrotaan, kuinka vakoojat ovat iskeneet Facebookissa. Vakoojat loivat Naton korkeimmalle komentajalle amiraali James Stavridisille tekaistun profiilin varastaakseen henkilökohtaisia tietoja tämän korkeassa asemassa olevilta ystäviltä.

Jotkut Iso-Britannian asevoimien upseerit sekä puolustusministeriön henkilökunnasta ovat ilmeisesti hyväksyneet väärennetyn profiilin ystäväpyynnön. Pahaa aavistamatta he ovat paljastaneet henkilökohtaisia kuvia, puhelinnumeroita sekä sähköpostiosoitteita.

Nato ei anna virallista lausuntoa siitä, kuka vakoilun takana on tai ketkä ovat hyväksyneet ystäväpyynnön. Todisteet viittaavat kuitenkin Kiinan valtion hakkereihin.

Vaikka vakoilijoiden ei uskota päässeen käsiksi suoranaisesti asevoimien salaisuuksiin, ei tiedetä, kuinka paljon he ovat tietoa keränneet. Vaarana on, että vakoojat käyttävät henkilökohtaisia tietoja luodakseen uusia profiileja kiristämistä ja vakoilua varten.

Facebook-tilin väärentäminen on tuorein taktiikka verkkovakoilussa. Pelätään, että kiinalainen tiedustelupalvelu käyttää sähköistä sodankäyntiä tähdätäkseen, ei vain sotilaallisiin salaisuuksiin vaan länsimaisen maailman joka taholle.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat