Taakkana ylipainoa – miten kissan kilot pidetään kurissa?

Ylipainosta ja liian kireistä pöksyistä eivät kärsi ainoastaan ihmiset, vaan myös kotikissat. Tärkeintä olisikin ehkäistä ylimääräisten kilojen kertyminen, eikä patistaa jo liikakiloista kärsivää lemmikkiä viime tingassa laihdutuskuurille. Tarkasta, miten kotikissan kurveista voi ja kannattaa pitää huolta.

Suurin osa kissojen paino-ongelmista johtuu – aivan kuten ihmisilläkin – liiallisesta ruokamäärästä ja liikunnan vähyydestä. Kissan ylipainoa on huomattavasti helpompaa ehkäistä, kuin yrittää laihduttaa ylimääräiset kilot hiki hatussa pois.

Jos kissa on jo päässyt lihomaan, sen tulee laihtua hitaasti; kissaa ei saa missään tapauksessa pitää nälässä tai paastottaa. Sen sijaan ruoan laatuun, annoskokoihin, ylimääräisiin välipaloihin sekä kissan liikkumiseen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Valmistaudu siihen, että kissan ihannepainon saavuttamiseen voi kulua kuukausia.

Tämän lisäksi on tärkeää ottaa huomioon myös kissan ikä ja aktiivisuus, kun miettii miten ruokakippoa tulee täyttää: nuoremmat kissat tarvitsevat enemmän energiaa kuin ikääntyneemmät kissat, joiden aineenvaihdunta on hidastunut. Lisäksi sukupuolihormonit vaikuttavat aineenvaihduntaan: kun niiden tuotanto vähenee kastraation tai iän vuoksi, monet kissat alkavat lihoa.

Lihomisen voi kuitenkin estää.

Pidä kissan kurvit kurissa näillä vinkeillä


Sopiva paino pienestä pitäen

Kissat jotka ovat jo kasvaessaan ylipainoisia, ovat taipuvaisempia ylipainoon myös aikuisena. Onkin huolehdittava siitä, että kasvava pentu saa ruokaa riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa: 8-viikkoisen kissanpennun vatsan koko on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen. Pienen vatsalaukkunsa vuoksi pentu tarvitsee useita pieniä aterioita päivässä.

Jo nuorella eläimellä ylipaino voi aiheuttaa esimerkiksi nivelongelmia, joten on tärkeää oppia ruokkimaan kissaa oikeassa määrin.

Liikuntaa ja leikkejä – säännöllisesti!

Leppoisat kotikissatkin kaipaavat liikuntaa, eikä vain ruokakipolle juoksu tai luonto-ohjelmien tapittaminen riitä. Liikunta ei ainoastaan polta kaloreita, vaan myös vahvistaa kissan verenkiertoa ja hengityselimistöä, pitää lihakset ja nivelet hyvässä kunnossa sekä helpottaa ruoansulatusta. Liikunta tekee kissastasi myös aktiivisen niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Liikuntaa voitte harrastaa yhdessä leikin varjolla: leikitä kissaasi joka päivä vähintään 15 minuuttia. Ota käyttöön kepin päässä roikkuvia hiiriä ja pistä kissa jahtaamaan saalista. Osa kissoista nauttii myös pallon noutamisesta (kissa tosin saattaa juosta saaliin perään, mutta ei tuo sitä sinulle): heitä pallo pitkin lattiaa ja kissa ryntää perään.

Kun säät sallivat, vie sisäkissa valjaissa ulkoilemaan; voit myös rakentaa kissalle este- ja puuharatoja. Löytyykö kissallesi kotoa laatikoita, tunneleita, raapimapuu? Kissan pitäisikin päästä kiipeilemään, hyppimään, tasapainottelemaan ja juoksemaan.


Ruokaa sopivissa määrin

Kissat tarvitsevat erilaisia määriä ruokaa riippuen niiden elämänvaiheesta: nuoret kissat tarvitsevat paljon energiaa, proteiineja ja kivennäisiä, aivan kuten kantavat tai imettävät kissat. Energiantarve on suurempi myös viileässä ulkoilmassa elävillä kissoilla.

Kotikissat ja sohvaperunat sen sijaan pärjäävät huomattavasti vähemmällä ruoalla. Samoin ikääntyneet kissat tarvitsevat vähemmän energiaa kuin nuoruudenpäivinään, vaikka kissa olisikin edelleen aktiivinen vipeltäjä.

Vaikka useimmat kissat tunnetaan jokseenkin nirsoina tapauksina, osa kissoista osaa olla järkevä ruokakupilla ja itse säännöstellä energiansaantiaan. Toiset syövät kaiken minkä näkevät.

Kupit kuntoon, kissat! Painonhallintaa ajatellen on parempi tarjoilla kissalla muutama ateria päivässä kuin pitää kuppi aina täynnä ruokaa, jolloin kissa voi syödä silloin kun se itse tahtoo – ja niin paljon kun se tahtoo. Jos annat kissalle sekä märkä- että kuivaruokaa, älä jätä kuivaruokaa aina kissan saataville. Kun tarjoat ruoan aterioina, voit tarkkailla helpommin kissasi syömiä ruokamääriä eikä ruoka pilaannu seisoessaan pitkiä aikoja kupissa.


Tarkkaile kissan painoa: käykää yhdessä vaa'alla!

Ihmiset kyllä huomaavat pian, jos ylipainoa on päässyt kertymään muutama kilo, kun housujen vetoketju ei enää sujahda kiinni tai lempipaita puristaa. Kissassa pieni painonnousu ei näy yhtä selkeästi.

Punnitse kissasi säännöllisesti eläinlääkärikäyntien yhteydessä, niin huomaat painonnousun ajoissa. Voit myös ottaa tavaksesi punnita kissan itse. Ota kissa syliisi, mene vaa'alle ja kirjaa ylös yhteispainonne. Sitten mene itse vaa'alle ja miinusta oma painosi pois. Näin huomaat kissasi hienoisetkin painon muutokset ylös- tai alaspäin ennen kuin siitä aiheutuu varsinaista ongelmaa.


Rajoita herkkujen määrää

Erilaisissa kissoille tarkoitetuissa herkkutuotteissa on yleensä enemmän energiaa kuin tavallisessa kissanruoassa ja siksi ne ovatkin yleensä pääsyyllisiä ylipainon kertymiseen. Herkut ovat tarkoitettu palkitsemiseen, ei jokapäiväiseen ruokavalioon tai herkutteluun.

Muista, että monet kissat nauttivat huomiostasi enemmän kuin herkuista. Paras palkinto voikin olla juurikin yhteinen leikkihetki toisin kuin herkkupala, joka nielaistaan murto-osasekunneissa ja se unohtuu pian sen jälkeen.

Kokeile lopettaa herkkujen antaminen kokonaan kahden viikon ajaksi; varmista, että myös muut perheenjäsenet ja läheiset eivät ole antamassa kissalle herkkuja. Katso miten ylimääräisten herkkujen lopettaminen vaikuttaa kissan painoon. Muista kuitenkin, että jos kissasi saavuttaa ihannepainon, älä aloita jälleen namipalojen antamista ja hiljaiseloa: leikki kuluttaa kissan kaloreita.


Onko kyse sairaudesta?

On myös olemassa myös tauteja ja sairauksia, jotka voivat aiheuttaa painon lisääntymistä. Monet näistä sairauksista voidaan kuitenkin hoitaa ja saada paino-ongelmat näin kuriin.

Usein ylipaino itsessään on syy sairauksiin: ylipaino lisää merkittävästi virtsakivien riskiä, johon saattaa liittyä myös virtsatietulehdus. Kaupunkilais- ja kotikissat kärsivätkin yleisimmin virtsateiden tukkeutumisesta ja tulehtumisesta. Ylipaino on myös yhdistetty muun muassa sokeritautiin, maksan rasvoittumiseen ja nivelrikkoon.

Jos kissasi ruokahalu on selittämättömästä syystä lisääntynyt, vie kissa eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Lue myös:


Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Lähteet: Purinaone.fi, Kissanomistajan käsikirja. vetcare.fi

Lue myös:

    Uusimmat