Syyttäjillä on noin 18 000 juttua rästissä – uusi valtakunnansyyttäjä haluaa vähentää työtaakkaa: "Tekeviä käsiä on aivan liian vähän"

Valtakunnansyyttäjä uskoo, että Suomessakin tutkitaan vielä Ukrainassa tapahtuvia sotarikoksia 1:00
Valtakunnansyyttäjä uskoo, että Suomessakin tutkitaan vielä Ukrainassa tapahtuvia sotarikoksia.

Tuore valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on huolissaan syyttäjien työkuormasta.

MTV Uutiset kertoi tällä viikolla syyttäjille kesällä tehdystä kyselytutkimuksesta, josta ilmeni, että lähes 90 prosenttia syyttäjistä tekee töitä vapaa-aikanaan, koska normaali työaika ei riitä töiden tekemiseen. Syyttäjille ei makseta ylitöistä.

Töiden liiallinen määrä aiheuttaa muun muassa sen, ettei syyteharkintaa ehditä tehdä kohtuullisessa ajassa, vaan uhrien ja epäiltyjen asema kärsii.

– Syyttäjille tehdyn kyselyn tulokset ovat järkyttävää luettavaa. On huolestuttavaa, miten väsyneitä ja uupuneita syyttäjät ovat. Syyttäjät joutuvat tekemään paljon niin sanottua harmaata työtä ja tinkimään omasta vapaa-ajastaan, Koivisto sanoo MTV Uutisextran haastattelussa.

Syyttäjiä tarvittaisiin lisää

Syyttäjiä on Suomessa tällä hetkellä noin 420, mutta heitä pitäisi olla huomattavasti enemmän. Syyttäjäyhdistyksen mukaan Suomessa on noin 7 syyttäjää 100 000 asukasta kohti, kun muualla on noin 11 syyttäjää 100 000 asukasta kohti. Euroopan tason saavuttaminen vaatisi noin 150 syyttäjän lisäyksen.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Suomessa pitäisi olla 450–500 syyttäjää.

– Syyttäjien työtaakan järkeväksi saaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistäni. Tällä hetkellä oikeusprosessit venyvät, koska tekeviä käsiä eli juristeja on aivan liian vähän, Koivisto sanoo.

Syyttäjien työtaakasta kertoo myös rästissä olevien juttujen määrä. Tyypillisesti syyttäjillä on vuosittain noin 85 000–90 000 juttua käsiteltävänään.

– Ongelmana tällä hetkellä on se, että syyttäjälaitoksessa on paljon rästejä. Tällä hetkellä noin 18 000 juttua on rästissä syyttäjien työpöydällä odottamassa tekijäänsä.

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koiviston koko Uutisextran haastattelu on katsottavissa MTV Katsomossa ja lauantai-iltana MTV3-kanavalla klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat