Syyttäjä: Vilhunen järjesteli Volkan Ünsalin murhaa ja Aarnio peitteli tapahtumia

Syytteiden mukaan entinen gangsteripomo Keijo Vilhunen järjesteli ja huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio peitteli ja salasi tapahtumia, eikä estänyt Volkan Ünsalin murhaa.  

Maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynti Aarnio ja Vilhunen saivat syytteen murhasta. Juttu liittyy Helsingissä 2003 tapetun ruotsinturkkilaiseen Volkan Ünsalin murhaan.

Alun perin tekijöiksi kaavailtiin ruotsalaisryhmää ja Vilhunen auttoi heitä. Ruotsalaisryhmä piti majaa Lahden Herralassa. Syytteen mukaan Vilhunen tiesi murhasuunnitelmasta ja taivutteli tekijöiksi vaihtuneet suomalaiset tehtävään

Syyttäjän mukaan Vilhusen toimet ovat olleet olennaisia ja merkittäviä murhan toteuttamisen kannalta varsinkin, koska Vilhunen on ollut M.O.R.E. -nimisen järjestäytyneen rikollisryhmän perustaja ja johtaja tai johtohahmo. Samaan aikaan hän oli Helsingin poliisin tietolähde.

Syyttäjän mukaan Vilhunen sai osuuden palkkamurhan rahoista.

Aarnion osuus

Aarnion murhasyyte perustuu siihen, että hän ”Helsingin poliisilaitoksen rikosylikomisariona ja huumerikosyksikön johtajana laiminlyönyt estää ennalta tietämänsä Volkan Ünsalin murhan, vaikka Aarniolla on ollut lakiin, poliisivirkaansa, johtamansa yksikön tehtäviin ja siinä olevaan asemaansa sekä tehtäväksi ottamiseen perustuva erityinen oikeudellinen velvollisuus estää Ünsalin kuolema henkirikoksen johdosta.”

Aarnio sai syytteen mukaan kesällä kesällä 2003 tietää Ünsaliin kohdistuvasta henkirikosuhasta ja siitä, että Raninen liittyisi murhaan osallisena. Aarnio ilmoitti sen Ruotsin poliisille.

Tämän jälkeen Aarnio sai lisääntyvää ja täsmentyvää tietoa suunnitelmasta houkutella Ünsal Suomeen murhattavaksi sekä tietoja tekeillä olevan murhan suunnittelijoista ja tekijöistä sekä murhan tulevasta tekoajasta ja -paikasta Suomessa.

Syytteen mukaan Aarnio tiesi myös ruotsalaisten toimista Lahden Herralassa. Edelleen Aarnio on lokakuussa 2003 ennen murhaa tullut tietämään muutoksesta murhasuunnitelmassa eli siitä, että murhan suorittaminen on siirretty ruotsalaisilta suomalaisten toteutettavaksi palkkamurhaksi.

Aarnio teki syyttäjän mukaan virheen siinä, ettei hän puuttunut toimintaan, vaikka järjesteli poliisin tiedonhankintaa. Hän ei varoittanut Ünsalia, eikä estänyt murhaa poliisitoiminnalla. Hän piti kokonaiskuvan itsellään.

Syyttäjän mukaan Aarnio pikemminkin myötävaikutti tekoon.

Aarnio ja Vilhunen kiistävät syytteen.

Lue myös:

    Uusimmat