Aku Hirviniemen ahdistelusyytteitä puidaan nyt hovioikeudessa – kutsui alaikäiset tytöt kotiinsa saunomaan ja puhui sukuelimen jäykistymisestä

4:39
1102604 Näyttelijä Aku Hirviniemi vapautettiin ahdistelusyytteistä – rikostoimittaja kertoo, miten oikeus tulkitsi tapahtumien kulkua

Näyttelijä Aku Hirviniemen seksuaalirikossyytteitä puidaan tänään ja huomenna Turun hovioikeudessa. Oikeuskäsittelyn juuret juontavat parin vuoden takaiseen kesäyöhön, jolloin näyttelijä kutsui kaksi alaikäistä tyttöä kotiinsa Riihimäelle.

Tapauksesta käytiin käräjiä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa toissa kesänä. Tuolloin Hirviniemen syytteet kahteen 17-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta hylättiin. Hirviniemen ei katsottu syyllistyneen rikokseen.

Syyttäjä oli eri mieltä ja valitti käräjäoikeuden tuomiosta Turun hovioikeuteen, joka otti asian käsiteltäväksi. Alkujaan tapausta piti käsitellä hovissa keväällä.

Kaksipäiväisen käsittelyn ensimmäisenä päivänä tiistaina Turun hovioikeudessa kuullaan sekä Hirviniemeä että kahta asianomistajaa. Keskiviikkona vuorossa on todistajan kuuleminen.

Hovioikeuden käsittely pidetään todennäköisesti suljetuin ovin, kuten käräjäoikeudessakin meneteltiin.

Hovioikeus antaa ratkaisunsa 30 päivän kuluessa käsittelystä.

Kohtasi tytöt uimahallin parkkipaikalla

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomion perusteella Hirviniemi oli kesäkuun 2018 lopussa kulkenut humalpäiten kadulla kotikaupungissaan Riihimäellä.

Uimahallin parkkipaikalla hän törmäsi kahteen, itselleen entuudestaan tuntemattomaan tyttöön. Kolmikko keskusteli hetken aikaa, ja näyttelijä pyysi tytöt mukaansa. Hän lupasi esitellä tytöille kotinsa, jonka saunaosaston remontti oli juuri valmistunut.

Tyttöjen mukaan Hirviniemi oli luvannut lämmittää saunan, mutta he olivat siitä kieltäytyneet. 

Näyttelijä oli esitellyt taloaan ja aluksi vierailu olikin vieraiden mukaan ollut tunnelmaltaan positiivinen. Tyttöjen olo muuttui kuitenkin ahdistuneeksi ja ärsyyntyneeksi, kun näyttelijä oli kosketellut heitä sopimattomasti.

Syyttään mukaan mukaan Hirviniemi oli muun muassa kosketellut toista tyttöä paidan alta, sivellyt hänen selkäänsä ja takapuoltaan housujen päältä. 

Toisen tytön kanssa Hirviniemi tuli istumaan samalle tuolille ja veti hänet vyötäisiltä istumaan omaan syliinsä. Lisäksi hän oli kosketellut tyttöä housujen päältä. 

Tytöt soittivat poliisille

Näyttelijä kiisti syytteet. Hän oli sanojensa mukaan halunnut hauskuuttaa vieraitaan ja ja ylläpitää leppoisaa ilmapiiriä. Näyttelijän mukaan kosketukset olivat liittyneet siihen, että hän ohjasi vieraita huoneesta toiseen.

Tytöt olivat kuulusteluissa kertoneet, että heillä oli ollut näyttelijästä mukava ja hauska mielikuva. Heistä oli ollut hienoa päästä katsomaan julkisuuden henkilön kotia. 

– Hirviniemi ei mahdollisesti olekaan vastannut asianomistajilla julkisuuden perusteella hänestä ollutta kuvaa, on voinut aiheuttaa sen, että asianomistajat ovat kokeneet Hirviniemen käytöksen jollakin tapaa ärsyttäväksi, näyttelijän vastauksessa muotoiltiin.

Tytöt lähtivät asunnolta ja soittivat myöhemmin hätäkeskukseen. He halusivat ottaa virkavaltaan yhteyttä, jotta “kukaan alle 15-vuotias ei menisi julkkiksen asunnolle”.

Poliisi kirjasivat rikosilmoituksen, koska tytöt olivat tapahtumien aikaan alaikäisiä. Käräjäoikeuden tuomiolauselman mukaan Hirviniemi oli ollut erittäin hämmentynyt poliisien mennessä asunnolle.

Näin syyttäjä perustelee

Käräjäoikeuden mukaan koskettelun sopivuus oli kyseenalaistettavissa, mutta seksuaalirikoksen tunnusmerkistön täyttymisestä ei alioikeuden mukaan ollut kyse.

Valituksen tehneen syyttäjän mukaan käräjäoikeus ratkaisi asian virheellisesti eikä ottanut huomioon muun muassa Hirviniemen "seksuaalissävytteisiä puheita". Syyttäjän mukaan käräjäoikeus jätti myöskin osan asianomistajien kertomuksista huomioimatta. 

Syyttäjän valituksen mukaan Hirviniemi oli esimerkiksi pitänyt kättä housuissaan ja kertonut tytöille "yrittävänsä saada oman kullinsa jäykistymään". Lisäksi hän oli kysellyt tyttöjen ikää ja varmistellut heidän olevan 16-vuotiaita.

– Hirviniemen esittämän ikäkysymyksen muotoilu on ollut syyttäjän mielestä erikoinen. Hirviniemi on ikäasiaa näin kysyessään halunnut varmistaa sen, että asianomistajat ovat ylittäneet lapsen seksuaalisen hyväksikäytön suojaikärajan, syyttäjän valituksessa lukee.

Hirviniemi on vastauksessaan vaatinut, että myös hovioikeus hylkää syytteet.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja