Syyttäjä: Valtakunnansyyttäjä Nissisen on täytynyt ymmärtää esteellisyytensä tilatessaan koulutusta veljensä firmasta

Apulaisoikeuskansleri: Tästä Nissisen virkarikossyytteissä on kyse 1:10

Syyttäjänä toimivan apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakosen mukaan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen on täytynyt ymmärtää esteellisyytensä tilatessaan koulutusta veljensä firmasta.

– Vastaajalla on ollut jonkinlainen käsitys esteellisyydestä, kun hän on keskustellut esimerkiksi (istunnossa todistajanakin olleen) viestintäpäällikön kanssa koulutuksesta.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen: En ymmätänyt 3:04

Nissisen asianajajan Jarkko Jaatelan mukaan syyte viestintäpäällikön kanssa kehityskeskustelussa käydystä keskustelusta johtamiskoulutuksesta tulisi katsoa hylättäväksi.

– Alainen oli kysynyt Nissiseltä, mikä voisi olla sopiva koulutusyhteisö ja mikä sitä järjestää. Tähän Nissinen oli vastannut, että koulutukseksi voi valita myös muutakin. Katson, että tuossa tilanteessa tähän kysymykseen vastaaminen ei ole esteellisenä tehty päätös, kuten syyttäjä nyt syyttää.

Asianajaja korosti loppupuheenvuorossaan, että erehtyminen ei ole tahallinen rikos.

– On vain niin, että tietyissä tilanteissa voi jäädä tietyt asiat huomioimatta. Jälkeenpäin on hyvä sanoa, että olisi pitänyt ymmärtää.

Syyttäjän mukaan 60 päiväsakkoa olisi oikea rangaistus, eikä sitä ole tarvetta muuttaa.

– Syytteessä on todettu, että ankarahko sakko olisi oikeanmukaisessa suhteessa tekoon.

Asianajaja puolestaan muistutti Nissiselle tulleista taloudellisista seuraamuksista.

– Tämä vaihe on kestänyt kohtuullisen ajan Nissisen elämästä. Ensin hän oli vapaaehtoisesti pois työtehtävästä ja lopuksi virasta pidätettynä.

Nissistä syytetään tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyen johtamiskoulutushankintoihin hänen veljensä yritykseltä. Nissinen on myöntänyt tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen, mutta kieltää tahallisuuden.

Syytteessä mainittuja hankintoja tehtiin veljen firmasta, kun Nissinen toimi Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä ja myöhemmin valtakunnansyyttäjänä.

STT:n mukaan korkein oikeus aikoo antaa ratkaisunsa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteestä ennen vuodenvaihdetta. Syyttäjänä toimiva apulaisoikeuskansleri Hakonen vaatii Nissiselle sakkorangaistusta, mutta ei tämän erottamista.

Nissisellä itsellään ei ollut enää kommentoitavaa loppulausuntoihin.

 

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteiden käsittely alkoi 0:27

Lue myös:

    Uusimmat