Viivyttelikö kenraalimajuri esitutkinnan aloittamista humalaisen komentajan toiminnasta Lemmenjoella? Syyttäjä vaatii ilmavoimien ex-komentajalle sakkoja

Ilmavoimien entiselle komentajalle Sampo Eskeliselle luettiin Helsingin hovioikeudessa syyte palvelusrikoksesta. Syyttäjä Sampsa Hakalan mukaan kenraalimajuri Eskelinen viivytteli tutkinnan aloittamista ns. Lemmenjoen surullisen kuuluisasta vapaaehtoisesta harjoituksesta.

Syyttäjä vaatii Eskeliselle sakkorangaistusta.

Viime viikolla hovioikeudessa puitiin harjoituksen osalta Karjalan lennoston ex-komentaja Markus Päiviön syytteitä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Harjoitus järjestettiin syyskuussa 2017, mutta Päiviön toimista aloitettiin tutkinta vasta alkuvuonna 2018.

Syyttäjän mukaan Eskelinen sai tietoja tuoreeltaan syyskuun lopussa harjoituksen ongelmista. Eskelinen teki tutkintapyynnön vasta joulukuun puolivälissä, kun puolustusvoimien asessori asiasta huomautti.

Syyttäjän käsitys on se, että tutkinta ei olisi alkanut ilman asessorin yhteydenottoa.

Eskelinen kiisti

Eskelinen kiistää rikoksen. Puolustusasianajaja Heikki Maunilan mukaan komentaja oli selvittänyt heti everstin käytöstä ja moittinut häntä sekä ollut myös yhteydessä puolustusvoimien ylimpään johtoon.

– Hän ei ole niissä viivytellyt, asianajaja Maunila sanoi. – Kurinpitoasiaan kuuluu myös harkinta. Alkuvaiheessa ei ollut selvää oliko Päiviön käytös täyttänyt palvelusrikoksen tai muun sotilasrikoksen tunnusmerkistön.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä

Lue myös:

    Uusimmat