Mainos

Syyttäjä vaatii Arto Paasilinnalle vankeutta ja vuoden ajokieltoa

Kirjailija Arto Paasilinna sai syytteen törkeästä liikenteen vaarantamisesta Espoon käräjäoikeudessa 13.3.2009

Syyttäjä Tapio Mäkinen vaatii kirjailija Arto Paasilinnalle vankeustuomiota ja vuoden ajokieltoa. Espoon käräjäoikeudessa alkoi perjantaina aamupäivällä oikeuskäsittely, jossa puidaan Paasilinnan viime kesäistä liikennetörttöilyä.

Syyttäjä vaatii Paasilinnalle rangaistusta törkeästä liikennetuvallisuuden vaarantamisesta, liikennepaosta ja vammantuottamuksesta. Paasilinna kiisti, että kyse olisi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, mutta myönsi liikenneturvallisuuden vaarantamisen.

Tapahtumat sattuivat Etelä-Espoossa viime kesänä 18. heinäkuuta. Westendissä asuva Paasilinna oli lähtenyt liikkeelle perjantaina puolen päivän aikaan farmari-Volvollaan ja Westendinkadulla törmännyt liikenteen jakajaan Itä-Linnakkeen risteyksessä. Liikennemerkki oli kolahtanut vastaan tulevaan autoon. Tämän syytekohdan Paasilinnan myönsi.

- Paasilinna jatkoi ajojaan, eikä pysähtynyt, syyttäjä Mäkinen sanoi. - Se on todella törkeää menettelyä. Ajon olisi pitänyt pysähtyä jo tässä vaiheessa.

- Hämmästyin, kun auto ei pysähtynyt, vastaantulevaa autoa kuljettanut nainen totesi oikeudessa.

Paasilinnan auto loivassa mutkassa myös ajatunut väärälle kaistalle ja seuraava vastaantulija oli joutunut ajamaan oman autonsa kadulta pois, jottei nokkakolaria olisi syntynyt. Syytteen tämän kohdan Paasilinna kiisti.

Paasilinna kiisti syytteen liikennepaosta

Paasilinna oli lopulta kääntynyt Westendin bussiaseman kohdalta vasemmalle, kun paikasta voisi sääntöjen mukaan kääntyä vain oikealle Helsingin suuntaan. Paasilinna jatkoi Länsiväylää väärään suuntaan.

Esitutkintapöytäkirjassa Paasilinna oli kertonut huomanneensa virheensä, mutta päättänyt ajaa moottoritietä väärään suuntaan seuraavaan liittymään. - Tämä ei ole enää sakkoasia, vaan vaadin vankeustuomiota juuri tämän takia, Mäkinen sanoi.

Asianajaja Arvela jätti oikeudelle myös Tekniikan Maailman numeron 20/08, jonka jutussa kyseistä risteystä pidetään jossain määrin hankalana.

Paasilinna oli jatkanut bussiaseman ohi bussikaistaa pitkin. Länsiväylällä hän oli törmännyt naisen kuljettamaan autoon, mutta jatkanut vielä parisataa metriä ennen kuin auto oli hajonnut. Syyte liikennepaosta koski tätä ja vammantuottamus vastaantulevan naisen loukkaantumista. Lopulta sivulliset ottivat Paasilinnan kiinni.

Oikeudessa kuultiin naista, jonka autoon Paasilinna törmäsi.

- Tämä tapahtui niin nopeasti. On se aika yllättävää, että joku tulee väärään suuntaan, nainen kertoii. - Yht'äkkiä autot oli vaan lähekkäin ja hän tuli bussikaistan yli minun kaistalleni. Mulla meni ihan plasmat sekaisin. Hän ei tehnyt yhtään väistöliikettä. Se olisi ollut nokkakolari, jos en olisi itse väistänyt.

Nainen arvioi omaksi nopeudekseen 40-50 km/h.

Paasilinna myönsi kääntyneensä väärään suuntaan Länsiväylälle ja myönsi aiheuttaneensa törmäyksessä toisen auton kuljettajan vamman. Sen sijaan liikennepakosyytteen Paasilinna kiisti. - Kyse ei ollut paosta, vaan hän antoi autonsa liikkua pienen matkan törmäyksen aiheuttaman hämmennyksen takia, asianajaja Aarno Arvela totesi.

Westendinkadulla liikennemerkin autoonsa saanut nainen esitti vaatimuksen myös siitä, että saisi Paasilinnalta kirjan omistuskirjoituksella. Vaatimuksen lukeminen sai hymyn Paasilinnan kasvoille ja pienen hörähdyksen käräjäyleisöltä.

- Tuon voitte käsitellä tuolla käytävällä, tuomari totesi. - Täällä puidaan euromääräisiä korvauksia.

- Uskon, että päämieheni tähän vaatimukseen suhtautuu hyvin ystävällisesti, Paasilinnan asianajaja Arvela totesi.

Oikeudenkäynnissä ei käsitellä Paasilinnan tekemäksi epäiltyä pahoinpitelyä. Syyttäjä Mäkisen mukaan espoolaisravintolassa tapahtunut juttu vaatii vielä lisätutkintaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.