Mainos

Syyttäjä: Talvivaara ei kertonut pörssitiedotteissaan totuutta

1:52

Syyttäjä Hannu Joonan mukaan Talvivaara kertoi totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja tuotannostaan. Syyttäjä vaatii kolmelle yhtiön johtoon kuuluneelle rangaistusta arvopaperimarkkinoiden tiedottamisrikoksista.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

Tiistaina alkaneen Talvivaara-jutun käsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa. Eilen käsiteltiin entisen kaivosjohtajan Lassi Lammassaaren sisäpiirikauppoja ja tänään ovat vuorossa tiedottamisrikokset. Kaikkiaan käsittelylle on varattu 30 istuntopäivää.

Keskiviikon käsittely alkoi Joonan lukemilla syytteillä. Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä on syytteessä kahdeksasta tiedottamisrikoksesta, ex-varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde kahdesta ja ex-toimitusjohtaja Harri Natunen yhdestä.

Syyttäjä vaatii myös Talvivaaralle yhtiönä puolen miljoonan euron yhteisösakkoa.

Kyse on vuosiin 2011-2013 ajoittuvista pörssitiedotteista. Syyttäjän mukaan Talvivaara antoi toistuvasti liian optimistisia arvioita nikkelin tuotannon määristä.

Esimerkiksi vuoden 2012 osalta yhtiö oli arvioinut tuotannoksi 25000-30000 tonnia ja todellisuudessa tuotanto oli 12000 tonnia.

- Arviot eivät ole olleet realistisia, syyttäjä Joona totesi.

Vuoden 2013 osalta ennusteet ja luodut odotukset olivat syyttäjän mukaan yhtä lailla harhaanjohtavia. - Tiedot olivat omiaan vaikuttamaan arvopaperin arvoon, syyttäjä sanoi.

Joona huomautti, että yhtiö ei kertaakaan päässyt ennustamiinsa tuontantomääriin. Vuonna 2013 tuotanto oli 8000 tonnia, mikä oli noin 40 prosenttia ennustetusta.

Laki edellyttää, että arvopaperimarkkinoille annetaan oikeaa tietoa. Talvivaara ei sellaista syyttäjän mukaan antanut, vaan kuva oli liian positiivinen.

Syyttäjän mukaan Talvivaara myös viivytteli negatiivisten tuotantopäivitysten antamisessa.

Syyttäjä vaatii Perälle ja Miettinen-Lähteelle vankeutta sekä Natuselle tuntuvia sakkoja.

Puolustus kiisti

Kolmen syytetyn puolustus kiisti syytteet.

- Talvivaara on tiedottanut asioista oikein ja oikea-aikaisesti. Tiedotteista on päättänyt yhtiön hallitus, asianajaja Petteri Sotamaa sanoi.

- Tiedottaminen on perustunut parhaaseen sillä hetkellä käytössä olevaan tietoon.

- Tässä on kyse tulevaisuuden ennustamisesta ja epäonnistuminen siinä ei voi olla rikos.

Sotamaan mukaan Pekka Perä ei ole päättänyt yhdenkään tiedotteen antamisesta tai sisällöstä, vaan sen on tehnyt hallitus.

Sotamaan mukaan Perää on helppo syyttää, mutta häntä on mahdoton tuomita.

Myös Miettinen-Lähteen ja Natusen puolustukset kiistivät syytteet jyrkästi. Talvivaara kiisti yhteisösakkovaatimuksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.