Mainos

Syyte: Talvivaaran ex-kaivosjohtaja hyötyi sisäpiirikaupoilla noin 200000 euroa

1:51

Syyttäjien mukaan Talvivaaran ex-johtaja käytti sisäpiiritietoa väärin vuonna 2011-2013, kun hän myi yhtiön osakkeita sadoilla tuhansilla euroilla.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina 30 päivää kestävä Talvivaaran kaivokseen liittyvä oikeudenkäynti sisäpiirikauppoihin liittyvällä haaralla. Toisessa haarassa on kyse tiedottamisrikoksista.

Sisäpiirisyytteessä on kyse kaikkiaan kuudesta kaupasta. Syyttäjä Hannu Joonan mukaan kaivosjohtaja Lassi Lammassaarella oli näitä osakekauppoja tehdessään tietoja siitä,  että Talvivaaran toteutunut tuotanto oli huonompi kuin julkisuuteen annetut ennusteet.

Samoin hän tiesi syyttäjien mukaan, että kaivoksen nikkelipitoisuus oli huonompi kuin oli suunniteltu. Kun nämä tiedot tulivat tuotantoennusteissa julkisiksi, niin yhtiön osakekurssi laski 7-14 prosenttia.

Kauppa 22.3.2011

Syyttäjä kävi osakekauppoja salissa yksittäin läpi.

Lammassaaren teki esimerkiksi 22. maaliskuuta 2011 kaupan, jossa hän myi Talvivaaran osakkeita 128000 eurolla.

Talvivaara oli antanut 17. helmikuuta 2011 pörssitiedotteen, jonka mukaan kaivoksen tuotanto olisi 30000-35000 tonnia. Maaliskuun tuotantoraportit kertoivat jotain muuta ja johtokunta piti 22. maaliskuuta kokouksen. Samana päivänä Lammassaari siis myi osakkeitaan.

Tuotantoennusteen putoamisesta 22000-28000 tonniin Talvivaara tiedotti vasta 7. huhtikuuta. Yhtiön kurssi putosi ennusteen julkistamispäivänä seitsemän prosenttia.

Lammassaaren puolustuksen mukaan hänellä ei tuolloin maaliskuussa ollut tietoa siitä, että vuosituotantoennustetta ei saavuteta.

Vyyhdissä käsiteltävät tiedottamisrikokset koskevat syyttäjän mukaan sitä, että pörssitiedotteet ovat alun perin olleet ylioptimistisia ja korjauksia on tehty liian myöhään.

Osakekaupat ajoittuvat maaliskuuhun 2011, maaliskuuhun 2012, lokakuuhun 2012, maaliskuuhun 2013 ja heinäkuuhun 2013.

Syyttäjän mukaan Lammassaari sai tietoja, koska hän oli kaivoksen johtaja elokuusta 2008 huhtikuuhun 2012. Hän kuului myös yhtiön johtoryhmään. Kesästä 2012 kesään 2013 hän toimi yhtiössä johtajana strategisesti tärkeissä hankkeissa.

Syyttäjän mukaan Lammassaari hyötyi sisäpiirikaupoilla kaikkiaan 220082 euroa. Syyttäjä vaatii tätä summaa rikoshyötynä valtiolle.

Puolustus kiisti

Lammassaari kiisti syytteet. Puolustuksen mukaan osakekaupat on tehty sisäpiirirekisterin ns. avoimen ikkunan aikana.

- Lammassaarella ei ollut sisäpiiritietoa, asianajaja Sami Uoti totesi.

Uotin mukaan tuotannon määrä, nikkelipitoisuus tai päiväraportti eivät ole olleet sisäpiirin tietoa.

Puolustus huomautti, että Lammassaari osti optioita ja osakkeiden merkintäoikeuksia vuosina 2012-2013. Puolustuksen mukaan ne osoittavat hänen vahvaa luottoa yhtiön liiketoimintaan.

Puolustuksen mukaan osakekaupat aiheuttivat hänelle noin 190000 euron suuruisen verotuksessa vahvistetun tappion.

Erimielisyyttä on myös siitä, mikä syyttäjän esittämä rikoshyöty todellisuudessa oli. Puolustuksen mukaan oikea summa olisi 31000 euroa.

Syyttäjä vaatii Lammassaarelle vankeusrangaistusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.