Mainos

Talvivaara-johtajille syytteet epäillyistä tiedottamisrikoksista

Syyttäjä nostaa syytteet Talvivaaran epäillyistä tiedottamisrikoksista.

Syytteitä saa kolme yhtiön johdossa toiminutta. Lisäksi syyttäjä vaatii Talvivaaran Kaivososakeyhtiölle yhteisösakkoa.  

Toimitusjohtaja Pekka Perää syytetään kymmenestä tiedottamisrikoksesta. Lisäksi yhden tai useamman syytteen saavat entinen varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde ja entinen toimitusjohtaja Harri Natunen.

Lisäksi vaaditaan Talvivaaran tuomitsemista yhteisösakkoon. Yhtiön mukaan syyttäjä vaatii 500 000 euron yhteisösakkoa.  

– Teot on tehty tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta. Tässä vaiheessa ei voi ottaa kantaa siihen, mikä syytteistä on vakavin. Ne muodostavat yhden kokonaisuuden, sanoo kihlakunnansyyttäjä Hannu Joona Helsingin syyttäjänvirastosta.  

– Perä kiistää kaikki syytteet jyrkästi. Hän katsoo, että Talvivaaran tiedottamisessa on aina toimittu asianmukaisesti. Se on aikanaan hyvin tarkasti Finanssivalvonnan kanssa huomautuksitta läpikäytyä, sanoo Perän asianajaja Petteri Sotamaa.   

Muutkin epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.  

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2011-2013. Jutun käsittely oikeudessa alkaa lokakuussa.   

Kymmenen syytettä

Kolmessa syytekohdassa epäillään tilinpäätöstiedotteiden yhteydessä annettujen nikkelin tuotantoennusteiden totuudenvastaisuutta tai harhaanjohtavuutta.

Syyttäjä uskoo, että ennusteet eivät ole olleet realistisia.  
Neljässä syytekohdassa on kyse siitä, että vastuuhenkilöiden epäillään viivyttäneen nikkelin tuotantoennusteita alaspäin korjaavien tuotantopäivitysten antamista.  

Kolme syytekohtaa koskee toimitusjohtajan katsauksissa esitettyjä luonnehdintoja yhtiön tuotantomahdollisuuksista. Niitä epäillään harhaanjohtaviksi.  

Tiedottamisrikossyytteiden lisäksi vireillä on syyte sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Siitä syytetään Talvivaaran kaivoksen entistä johtajaa Lassi Lammassaarta.  

Perjantaina Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Perän, Natusen ja Lammassaaren sakkoihin ympäristön turmelemisesta ja konkurssiin asetetun Talvivaara Sotkamon 300 000 euron yhteisösakkoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.