Mainos

Syyttäjä: Suomalaismiesten oli tarkoitus liittyä terroristijärjestöön – suunnitelma peruuntui kontaktihenkilön kuoltua taistelussa

2:14

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle 1,5–2 vuoden vankeusrangaistuksia terrorismirikoksista. Käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tänään iltapäivällä valmisteluistunnolla. Syytetyt eivät itse olleet paikalla oikeudessa.

Terrorismirikoksista syytetyt kolme miestä laativat syytteen mukaan kahden muun henkilön kanssa suunnitelman liittyäkseen Syyriassa toimivaan, hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan Katiibat al-Muhajireen -terroristiryhmään.

Haastehakemuksen mukaan miehet laativat suunnitelman törkeiden pahoinpitelyjen, tappojen ja murhien tekemiseen terroristijärjestön riveissä.

Syyttäjän mukaan miehet valmistautuivat tappamaan tai ainakin törkeästi pahoinpitelemään Syyrian hallituksen joukkoja perinteisenä maasodankäyntinä käytävissä taisteluissa.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Yhtä 33-vuotiasta miestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Syyttäjä vaatii hänelle kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Toista 33-vuotiasta miestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Hänelle syyttäjä vaatii puolentoista vuoden vankeusrangaistusta.

Kolmas, 37-vuotias mies on vastaavan syytteen lisäksi syytteessä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Hänelle syyttäjä vaatii vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistusta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat syyttäjän mukaan loppuvuoden 2012 ja syksyn 2014 välisenä aikana. Miehet kiistävät kaikki syytteet.

Syytetty matkusti Syyriaan saamaan koulutusta

Pääsyytetty, 33-vuotias mies matkusti toisen henkilön kanssa marraskuussa 2012 Georgiaan Pankisin alueelle, joka on Pohjois-Syyrian Isis-joukkojen komentajan kotiseutua. Matkan aikana mies sai muun ohella aseen käyttöön liittyvää koulutusta ja hän loi myöhemmin Syyriassa tarvittavia henkilösuhteita.

Paluumatkalla kaksikko matkusti Syyriaan, missä he tapasivat Suomesta aiemmin Syyriaan lähteneen ja siellä Katiibat al-Muhajireen-terroristiryhmän mukana aseelliseen toimintaan osallistuneen miehen. Miehet olivat Syyriassa useita päiviä.

Alkuvuodesta 2013 nyt syytteessä olevat kolme miestä ja neljäs henkilö päättivät lähteä Syyriaan taistelemaan. He tapasivat toisiaan ja keskustelivat muun muassa matkan rahoituksesta. He perustivat yrityksiä, joiden nimissä nostettiin perusteettomia arvonlisäveron palautuksia tekaistuja ilmoituksia käyttäen.

Juttuun liittyy myös talousrikoshaara, jonka käsittely alkoi eilen. Kaksi terrorismirikoksista syytettyä 33-vuotiasta miestä on syytettynä myös talousrikosvyyhdissä. Talousrikoksista on syytettynä myös kaksi muuta miestä.

Hankkivat taisteluvarustusta

Keväällä 2013 terrorismirikoksista syytetyt miehet tekivät vaate- ja varustehankintoja hankkimillaan rahoilla. He ostivat muun muassa sotilaskäyttöön tarkoitettuja vaatteita, tarkka-ampujan naamiopuvun, aselaukkuja, taisteluliivejä ja erilaista teknistä laitteistoa.

Syytteen mukaan 33-vuotias pääsyytetty perusti kahden muun henkilön kanssa Northern Relief ry -nimisen aatteellisen yhdistyksen, jonka nimissä kerättiin muun muassa vaatteita Syyriaan vietäväksi. Hän teetti syyttäjän mukaan itselleen ja muille syytetyille yhdistyksen henkilökortit, joiden tarkoitus oli helpottaa liikkumista Syyriassa.

Syytteen mukaan mies osti matkaa varten osamaksulla maastokäyttöön soveltuvan auton. Lisäksi hän osti vielä myöhemmin Suomesta Syyriaan matkustaessaan Romaniasta avolavapakettiauton ja moottoripyörän, joita oli tarkoitus käyttää Syyriassa.

Myös kaksi muuta syytettyä ostivat maastoautot ennen Syyrian matkaa.

Kun vastaajat saapuivat Syyriaan, heille selvisi, että heidän paikallisena kontaktinaan toiminut Suomesta aiemmin Syyriaan lähtenyt henkilö oli kuollut edellisellä viikolla taistelussa. Syyttäjän mukaan vastaajien suunnitelma jäi tästä syystä toteutumatta.

Sotilaskoulutusoppaita löytyi kotoa

33-vuotiasta miestä syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten, koska syytteen mukaan hän latasi helmikuun ja kesäkuun 2013 välisenä aikana internetistä erilaisia sotilaskoulutukseen ja ampuma-aseiden käyttöön liittyviä oppaita. Näitä tietoja löytyi ladattuna hänen asunnoltaan takavarikoidulta muistitikulta.

Muistitikulle tallennetuissa tiedostoissa oli muun muassa rynnäkkökiväärin käsikirja, kevytsingon käyttöohje, Puolustusvoimien sivuilta kopioituja ohjeita, kuten Jalkaväen taisteluohjesääntö, sekä päiväohjelmia ja sääntöjä muslimitaistelijoiden koulutuksesta ja käyttäytymisestä.

Suuri osa tiedostoista oli englannin tai arabiankielisiä. Syytetty otti aineiston mukaansa Syyriaan, missä hänen oli syyttäjän mukaan tarkoitus antaa koulutusta terroristijärjestön taistelijoille.

37-vuotiasta miestä syytetään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen, koska hän haastehakemuksen mukaan kuvasi heinäkuun alussa 2013 Syyriassa värväytymiseen kannustavan videon, jossa kerrotaan pyhästä sodasta "jihadista". Video oli osoitettu erityisesti veljille Suomessa.

Suomalainen syytetty käänsi puheen videolla Suomeksi ja latasi sen Syyriasta palattuaan Youtube-videopalveluun.

Kaikki terrorismirikoksista syytetyt kolme miestä katsovat, että Katiibat al-Muhajireen (KAM) ei ole terroristiryhmä, vaikka ryhmä onkin osallistunut taisteluihin Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. Miesten mukaan tarkoitus ei ollut liittyä ryhmään. 

Juttuun liittyy syyttäjän mukaan myös neljäs, 27-vuotias mies. Hänestä on esitetty vangitsemisvaatimus vuonna 2014, mutta häntä ei ole saatu vielä Suomeen eikä kuultu esitutkinnassa. Hänen asianajajansa oli kuitenkin paikalla käräjäoikeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.