Syyte: Kolme suomalaismiestä oli osallistumassa Syyrian sotaan terroristijärjestön riveissä – pääkäsittely alkaa käräjillä

Terrorismirikoksista syytetyt suomalaiset kiistävät kaikki syytteet 2:14

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään kolmen suomalaismiehen terrorismirikossyytteiden pääkäsittely. Syytteiden mukaan miehet valmistelivat osallistumista taisteluihin terroristijärjestön riveissä Syyriassa.

Syytetyistä yksi on 37-vuotias ja kaksi 33-vuotiasta. Keväällä 2013 miehet hankkivat syyttäjän mukaan muun muassa maastokuvioisia ja sotilaskäyttöön tarkoitettuja vaatteita, tarkka-ampujan naamiopuvun, aselaukkuja, taisteluliivejä sekä erilaista teknistä laitteistoa.

Osa heistä sai syyttäjän mukaan aseellista koulutusta Georgiassa.

Neljäs mies vangittu poissaolevana

Kaksi miehistä ei sanojensa mukaan koskaan päätynyt Syyriaan asti. Syyttäjän mukaan suunnitelmat jäivät toteutumatta siksi, että paikallinen kontaktihenkilö Syyriassa kuoli taistelussa noin viikkoa ennen miesten suunniteltua saapumista maahan.

Yksi syytetyistä kertoi kirjallisessa vastauksessaan, että meni Syyriaan tehdäkseen avustustyötä. Syyttäjän mukaan samassa seurueessa oli mukana vielä neljäs, poissaolevana vangittu mies, joka päätyi myös Syyriaan. Hän on syyttäjän mukaan on yksi keskeisimmistä toimijoista.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Miehiä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Yhtä syytetään lisäksi koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä valmistelun lisäksi värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Syyttäjä vaatii heille 1,5–2 vuoden vankeusrangaistuksia. Kaikki ovat kiistäneet syytteet. Oikeudenkäynti jatkuu joulunaluspäiviin asti.

Juttuun liittyy myös epäiltyjä talousrikoksia, joilla syytteen mukaan aiottiin rahoittaa Syyrian-matkaa. Talousrikoshaarassa on syytettynä kaksi terrorismirikoksista syytettyä ja kaksi muuta henkilöä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja