Mainos

Syyttäjä: Joensuun tulitaistelussa skinheadeja ja United Brotherhoodin jäseniä

20:00

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus pui tämän viikon ajan tiukkojen turvatoimien suojissa juttua, jossa on syyttäjän mukaan kyse kahden eri ryhmittymän välienselvittelystä.

Tapahtumien keskiössä on uudenvuodenyönä Joensuun Raatekankaalla sijaitsevassa teollisuushallissa tapahtunut ammuskelu, jossa yksi henkilö kuoli ja toinen loukkaantui.

– Tässä on käyty viime vuoden puolella tulitaistelu, jossa toisella osapuolella oli konepistooli ja toisella järeä yhdeksän millin Clock-pistooli, sanoo jutun syyttäjä Reijo Rapo Itä-Suomen syyttäjänvirastosta.

34-vuotiasta konepistooliin tarttunutta miestä syytetään kerhotilan pihaan uudenvuodenyönä tulleiden 42-vuotiaan miehen murhasta ja 33-vuotiaan miehen murhan yrityksestä.

33-vuotiasta miestä syytetään puolestaan vastapuolen murhan yrityksestä, sillä hän ampui pistoolillaan kaksi laukausta osumatta. Esitutkinnassa mies kertoi, ettei laukaukset aiheuttaneet vaaraa ihmisille, vaan hänen tarkoituksenaan oli päästä pakoon.

Ammuskelua edelsi syyttäjän mukaan useat vihamieliset puhelinkeskustelut ja tekstiviestit.

Osapuolet tuttuja toisilleen

Syyttäjän mukaan tekojen taustalla ovat vanhat kaunat kahden eri ryhmittymän, skinheadien ja United Brotherhoodin välillä.

Erimielisyydet ulottuvat syyttäjän näkemyksen mukaan ainakin vuoteen 2005, jolloin murhasta syytetyn epäillään yrittäneen ampua samaa miestä Joensuun keskustassa. Taustalla on myös vappuna 2010 tapahtunut puukotus, jossa uhrina oli nyt murhasta syytetyn veli.

– Tällaisia välikohtauksia, jossa henki on riistetty ei ole aiemmin ollut, kihlakunnasyyttäjä Rapo sanoo.

Puolustus: Konepistooli turvana

Murhasta syytetyn puolustusasianajaja Heikki Lampelan mukaan hänen päämiehensä tunsi uhrit, mutta he eivät olleet keskenään riidoissa.

– Kyse ei ole mistään välienselvittelystä. Henkilöiden, jotka tulivat sinne halleille, ei pitänyt edes tulla sinne. Ampujalla ja uhrilla ei ollut mitään keskinäisiä riitoja sillä hetkellä, murhasta syytetyn avustaja, asianajaja Lampela sanoo.

Lampelan mukaan hänen päämiehellään oli konepistooli turvanaan, jos hallille sattuu tulemaan muita. Syyttäjän mukaan konepistooli haettiin rikospaikalle samana iltana.

Murhasta syytetty tarttui aseeseen Lampelan mukaan hätätilanteessa. Hän myöntää hätävarjelun liioitteluna tehdyn tapon.

– Hän kuuli huudon, että miehiä tuli ja niillä on aseet. Hän oli antanut poistumiskäskyjä ja ampunut pari varoituslaukausta, mutta kukaan ei siitä huolimatta poistunut. Sen jälkeen alkoi se sarja. Meni vain sekunti tai kaksi aikaa, koska se oli sarjatuliase, Lampela kuvaa.

Massiivinen oikeusjuttu

Laajassa jutussa syytettyjä on kaikkiaan 12. Syytteitä jutussa on nostettu muun muassa huumausainerikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta, rikoksen tekijän suojelemisesta ja törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

Syytteitä käsitellään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tämä viikko.

Käräjäoikeus päätti turvallisuussyistä jo etukäteen rajoittaa yleisön läsnäoloa salissa. Poliisin mukaan sen turvatoimet ovat tiukimmat maakunnassa vuosikymmeneen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.