Syyte: Isä kaappasi Vaasassa sijaisperheessä asuneet lapsensa Ruotsiin kuukausien ajaksi 

Viisikymppisiä Etelä-Ruotsissa asuvia vanhempia syytetään lapsikaappauksesta. Asian käsittely alkoi tänään Pohjanmaan käräjäoikeudessa. 

1972 syntynyttä miestä ja naista syytetään tyttö- ja poikalapsensa kaappaamisesta. Rikoksen tekoaika ajoittuu vuoden 2017 syys–joulukuulle. Tapahtumien aikaan tyttö oli 12-vuotias ja poika 10-vuotias.

Lapset oli sijoitettu pysyvästi Vaasan lähistölle sijaisvanhempien luokse Helsingin hallinto-oikeuden marraskuussa 2016 antamalla päätöksellä. 

Syytteen mukaan vanhemmilla ei ollut oikeutta tavata lapsiaan ilman sosiaaliviranomaisten lupaa ja saati valvontaa. Isä oli kuitenkin sääntöjen vastaisesti tullut tapaamaan lapsiaan Suomeen.

Isän mukaan päätös lasten viemisestä Ruotsiin syntyi vasta vierailun aikana, kun hän oli puhunut lasten kanssa ja kuullut heidän mielipiteensä. Isän vastauksen mukaan lapset tunsivat olonsa huonoksi Vaasassa ja olivat erittäin onnellisia päästessään Ruotsiin tapaamaan sukulaisiaan. 

Haaparannan kautta Etelä-Ruotsiin

Isä oli tullut Suomeen autolla. Hän vei lapset Haaparannan kautta mukanaan eteläruotsalaiselle paikkakunnalle, jossa vanhemmat asuivat. Äiti oli isän Suomen-vierailun aikana pysytellyt kotipaikkakunnalla Ruotsissa. 

Syytetyn kaappauksen aikana lapset asuivat isoisänsä avopuolison talossa ja olivat päivittäin yhteydessä vanhempiinsa.

Isä kiisti, että lapsia oli piiloteltu tai että muutaman kuukauden Ruotsissa oleilusta olisi ollut lapsille vahinkoa.

Äiti kertoo vastauksessaan, että päätös lasten viennistä Suomesta Ruotsiin oli täysin isän toimintaan pohjautuvaa. Äiti ei vastauksensa mukaan ollut sopinut, että isä toisi lapset Ruotsiin eikä hän ollut asunut lasten kanssa heidän Ruotsissa olonsa aikana. 

Äiti oli ollut kahdesti yhteydessä Espoon vastaavaan sosiaalityöntekijään, mutta äidillä ei näkemyksensä mukaan ollut muita valtuuksia asiaan puuttumisen suhteen. 

Syyttäjä vaatii ehdollista

Lapset olivat Ruotsissa vuoden 2017 syyskuun alusta joulukuun loppupuolelle saakka, kunnes heidät palautettiin Suomeen paikallisten sosiaaliviranomaisten, Espoon sosiaalityön ja oikeusministeriön yhteistyöllä.

Lapset eivät olleet saaneet tavata vanhempiaan 14 kuukauteen syytteessä olevan teon jälkeen. Sittemmin vanhemmat ovat saaneet tavata lapsia muutama tunti kerrallaan joka toinen kuukausi, vartioiduissa sisätiloissa. 

Syyttäjä hakee vanhemmille 60 tai 90 päivän ehdollista vankeutta. Kumpikin kiistää syyllistyneensä rikokseen. 

Pohjanmaan käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat