Syyrialaismies joutui vankilaan törkeästä raiskauksesta – kaksi muuta vankia tuli ja hakkasi miehen selliinsä Kuopiossa

Törkeästä raiskauksesta vankilaan joutunut syyrialaismies pahoinpideltiin kahden muun vangin toimesta Kuopion vankilassa. Hakkaajat tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Kokenut vanginvartija arvioi MTV Uutisille viime vuonna, että suomalaisissa vankiloissa on yhä enemmän väkivaltaa ja uhkailua. Katso haastattelu videolta:

5:01

Välikohtaus sattui vuonna 2018. Pakolaisena Suomeen tullut syyrialaismies oli aiemmin samana vuonna tuomittu törkeästä raiskauksesta 3 vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli, sillä hän oli yhdessä toisen miehen kanssa vienyt humalaisen naisen ravintolan ulkopuolelta asuntoon ja raiskannut tämän.

Kun asiasta oli kirjoitettu lehdessä, kaksi kuopiolaisvankia oli mennyt syyrialaismiehen selliin ja pahoinpidellyt tätä päähän ja ylävartaloon lyömällä. Tilanteen jälkeen syyrialaismies oli kävellyt vartijoiden luokse kertomaan tapahtuneesta ja pyörtynyt.

Mies sai tilanteessa aivotärähdyksen, mutta ei vakavampia fyysisiä vammoja. Henkisesti kokemus oli miehelle raskas, sillä hän oli oireillut välikohtauksen jälkeen psyykkisesti.

Kumpikin kiisti

Kumpikin syyrialaismiehen sellissä olleista miehistä kiisti pahoinpitelyn oikeudessa. Toinen ei kertomansa mukaan ollut nähnyt mitään väkivaltaa.

Toinen puolestaan kertoi menneensä selliin näyttääkseen syyrialaiselle lehteä, jossa kerrottiin hänen saaneen tuomion raiskauksesta. Hänen mukaansa syyrialaismies oli kuitenkin raivostunut ja yrittänyt hyökätä hänen kimppuunsa. Hän kertoi kaataneensa miehen maahan hallitusti.

Lehden näyttämistä mies selitti oikeudessa sillä, että hän oli toivonut syyrialaismiehen tajuavan häipyä "raiskarien osastolle", sillä seksuaalirikoksista tuomitut ovat vankilassa pohjasakkaa. Myös toinen miehistä kertoi oikeudessa samansuuntaisesta suhtautumisesta seksuaalirikollisiin.

Oikeus ei uskonut miehiä

Käräjäoikeuden mukaan kumpikin miehistä oli syyllistynyt pahoinpitelyyn. Oikeuden mukaan varmaa oli, että molemmat miehistä olivat olleet syyrialaismiehen sellissä. Miesten omia kertomuksia ei pidetty uskottavina.

Miehet tuomittiin vankeusrangaistukseen. Toinen miehistä sai 3 kuukautta vankeutta, toinen 60 päivää. Jälkimmäisen tapauksessa rangaistusta alentavana otettiin huomioon miehen aiemmin saama tuomio.

Kaksikon lisäksi syyrialaismiehen sellissä oli pahoinpitelyn aikaan paikalla myös kolmas mies, jota syytettiin myös pahoinpitelystä. Hänen syytteensä kuitenkin kaatui, sillä hän ei ollut uhrinkaan mukaan osallistunut väkivaltaan. Mies oli toiminut ilmeisesti tulkkina syyrialaismiehen ja kahden muun vangin välillä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus ratkaisi asian keskiviikkona. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tapauksesta uutisoi aiemmin Savon Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja