Syyrialaiskapinallisia uhkaa Aleppossa romahdus

Syyriassa Aleppon seudulla toimivia kapinallisia uhkaa romahdus, arvioivat uutistoimisto AFP:n haastattelemat asiantuntijat.

Heidän mukaansa kapinallisilla ja heidän ulkomaisilla tukijoillaan on vain vähän mahdollisuuksia estää Venäjän tukemien Syyrian hallituksen joukkojen eteneminen.  

International Institute for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen tutkija Emile Hokayem sanoo, että kapinallisten suunta on selkeästi alaspäin.  

– Ja alamäki on yhä jyrkempi.  

Aleppon maakunta on pitkään ollut kapinallisten vahvaa aluetta. Sieltä on päässyt helposti kulkemaan naapurimaahan Turkkiin, joka on kapinallisten päätukijoita. Aleppon kaupunki on ollut vuodesta 2012 jakautunut kapinallisten hallitsemaan itäosaan ja hallituksen valvonnassa olevaan länsiosaan.

Hallituksen joukot ovat sittemmin kuitenkin vallanneet kapinallisilta kaupungin ympärillä sijaitsevia alueita, ja tällä viikolla hallituksen joukot etenivät siinä määrin, että kapinallisjoukot on käytännössä saarrettu.  

– Tämä on sodan käännekohta, katsoo vieraileva tutkija Fabrice Balanche Washington Institute for Near East Policy -ajatushautomosta.  

– Oppositio halusi tehdä Alepposta ja (naapurissa olevasta) Idlibin maakunnasta "Vapaan Syyrian" tukikohdan. Tämä on ohi.  

Suurhyökkäys ajaa ihmisiä pakoon

Asiantuntijat arvioivat, että hallituksen joukkojen viimeaikainen eteneminen on toistaiseksi merkittävin seuraus siitä, että Venäjän koneet aloittivat omat iskunsa Syyriassa syksyllä.

Venäjä on sanonut iskevänsä äärijärjestö Isisiä ja muita terroristeja vastaan. Länsi ja Syyrian oppositio ovat kuitenkin syyttäneet Venäjää siitä, että iskujen kohteena ovat olleet mitä suurimmassa määrin maltillisen laidan kapinalliset.

Tuorein käänne taisteluissa tapahtui maanantaina, kun hallituksen joukot aloittivat Venäjän ilmaiskujen tukemana suurhyökkäyksen Aleppon kaupungin liepeillä.  

Uusimpien taistelujen alta on paennut kymmeniätuhansia ihmisiä. YK arvioi eilen, että ainakin 20 000 syyrialaista oli rajalla odottamassa pääsyä Turkkiin. 

Lue myös:

    Uusimmat