Mainos

Syyllisyys on vaikea käsite

Ferdinand von Schirach: Syyllisyys (Atena 2014)

Arvio: Pertti Nyberg

Saksalaisen asianajajan Ferdinand von Schirachin todellisuuteen perustuvat rikosnovellit käsittelevät tällä kertaa syyllisyyttä. Ja aivan kuten ensimmäisessä kirjassaan Rikoksia, kirjoittaja tyyli on lakonisen toteavaa ja melkeinpä tunteetonta. Joku nyt vain sattui kiduttamaan, raiskaamaan tai tappamaan - miksipä sitä lähtisi sen kummemmin kuvailemaan.

Syyllisyys-kirja tuo lukijan eteen pöyristyttäviä tapauksia, joissa tekijöiden syyllisyys on jollakin tapaa ongelmallinen asia. Yhdessä tarinassa kerrotaan orkesterista, jonka kännissä olevat miehet yhtä lukuunottamatta raiskaavat 17-vuotiaan tarjoilijatytön. Tuo yksi mies soittaa poliisille ja kertoo käynnissä olevasta joukkoraiskauksesta mutta ei kerro omaa nimeään. Niinpä kun kukaan ei myönnä syyllisyyttään, ei ketään voida myöskään tuomita, sillä jokuhan heistä oli syytön.

Hulttionuoria, huumekuriireja, seksimaanikkoja

Kirjassa on varsinainen kirjo kummallisia rikostapauksia. On hulttionuoria, jotka hieman vahingossa tappavat, elävät sitten elämäänsä kunniallisesti kunnes vanhat rikkomukset nousevat esille.

On huumekuriireja, joiden tarkoin suunnitellut ja pitkälle pohditut toimintakuviot nyrjähtävät sivuraiteelle esimerkiksi silloin kun koira syö tallelokeron avaimen ja avaimen tuloa suolistosta kiihdytetään suurella määrällä laksatiiveja.

On hieman elähtänyt aviopari, jossa asianajanana toimiva nainen ryhtyy miehensä suostumuksella makaamaan vieraiden miesten kanssa ja kuinka mies lopulta hermostuu, kun vanha opiskeluajan tuttava aloittaa panopuuhat.

Kirjan perusote elämään on tietenkin vinoutunut, koska rikoksiahan tässä kuvataan. Toisaalta kirjan tarinat antavat ymmärtää, että moni ihan tavallinen ihminen saattaa liukua onnellisesta elämästään kummallisten rikosten tielle hieman vahingossa. Yksi asia kun johtaa toiseen ja sitten ehkä kolmanteen. Ja vaikka kuinka tekisi rikoksia, vääriä ihmisiä saatetaan syyttää, joku toinen saattaa ottaa vastuun tai selvä murhatapaus painetaan villaisella.

Pertti Nyberg

Arvostelija on uutistuottaja MTV Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.