Mainos

Syy hanhien joukkokuolemiin selvisi – alkukesän sää edesauttoi tuhoa

Helsingin viimeviikkoisiin valkoposkihanhien joukkokuolemiin on löytymässä selitys. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut kuolleita lintuja ja uusimmat tutkimustulokset viittaavat munuiaskokkidioosiin, joka on loissairaus. Sairautta aiheuttaa munuaiskokkidi, joka on munuaisissa elävä yksisoluinen loiseläin. Se ei leviä esimerkiksi ihmiseen tai koiriin.

Munuaiskokkidiioosi aiheuttaa muinaisten vajaatoimintaa ja haittaa aineenvaihduntaa, mikä heikentää ja näännyttää lintuja. Lintujen heikkeneminen tekee niistä alttiimpia jäämään saalistajien uhriksi. Linnut voivat kuolla siihen myös suoraan. Monet kuolleista linnuista ovat olleet poikasia.

Esimerkiksi eilen Eviralle toimitetut, Helsingin Arabianrannasta löytyneet kahdeksan valkoposkihanhea olivat joutuneet jonkun saalistajan, luultavasti koiran, supikoiran tai ketun, uhreiksi. Myös näistä linnuista löytyi munuaiskokkidia.

Tutkimuksissa on suljettu pois aiemmin epäillyt sairaudet kuten lintuinfluenssa, salmonella ja botulismi.

Pilvinen sää edesauttaa loisen leviämistä

Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden professori Antti Oksasen mukaan alkukesän suhteellisen pilvinen sää on saattanut edesauttaa taudin leviämistä. Lintujen ulosteessa olevat loiset voivat hyvin pilvisellä säällä, mutta auringonpaiste tappaa ne.

 – Kun lintuja on paljon, ne syövät laidunalueellansa, esimerkiksi puistoissa, niin taajasti, että joutuvat syömään hyvin lähellä maanpintaa. Silloin ne saavat lisää infektiota elimistöönsä. Tämä on yksi todennäköinen selittävä tekijä, Oksanen sanoo.

Loiset osa biodiversiteettiä

Munuaiskokkidioosia esiintyy myös muilla esimerkiksi ankoilla, sorsilla ja joutsenilla. Samantapaista mutta eri loiseläimen suolistokokin aiheuttamaa sairautta esiintyy myös lokeilla, ruokeilla ja kuikilla. Oksasen mukaan loiset ovat linnuilla normaaleita, eivätkä aina aiheuta sairauksia. 

Hän selittää suolistokokkidin yleisyyttä sillä, että valkoposkihanhi on Suomessa suhteellisen uusi ja runsaslukuinen laji, joka on kasvanut voimakkaasti. Epidemiat ovat luonnon keino pienetää valkoposkihanhipopulaatiota, joka ei pienene esimerkiksi metsästämällä.

– Biodiversiteetiin kuuluu kaikenlaisia loisia ja taudinaiheuttajia. Oikeastaan suuri osa biodiversiteetistä on loisia. Infektiot kuuluvat isäntäeläinkantojen sääntelymekanismeihin. Loiset leviävät jos isäntäeläimiä on paljon, Oksanen sanoo.

Valkoposkihanhilta tavattu loinen ei leviä ihmiseen, eikä myöskään esimerkiksi koiriin tai kanoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.