Hurjia oireita aiheuttava kokkidioosi leviää jäniksissä – voi saada eläimen tärisemään ja huutamaan

Jäniksissä leviävä loistauti saa eläimen tärisemään ja huutamaan – erikoistutkija kertoo, millaisesta taudista on kyse 5:08
Ruokaviraston erikoistutkija kertoo, millaisesta taudista kokkidioosissa on kyse.

Pohjois-Savossa tehty tänä vuonna aiempaa enemmän havaintoja kokkidioosi-nimisen loistaudin saaneista jäniksistä. Kokkidioosia näyttää kuitenkin esiintyvän koko maassa.

– Kokkidioosi on suolistoloisen aiheuttama tauti, jota esiintyy etenkin nuorilla rusakoilla, joilla ei ole vielä vastustuskykyä tätä tautia vastaan, kertoo Ruokaviraston erikoistutkija Maria Isomursu.

Kokkidioosi aiheuttaa voimakkaan suolistotulehduksen, joka pahimmillaan johtaa kuolemaan. Se voi saada eläimen jopa tärisemään tai huutamaan. 

Isomursun mukaan kokkidit ovat loissuku, jossa on monta eri lajia, jotka ovat eri eläinlajeille tyypillisiä. Yleensä ne eivät leviä eläinlajien välillä, mutta kaikilla eläimillä oireet aiheuttavat suolisto-oireita ja ripulia. 

– Tauti tarttuu ulosteiden välityksellä ja suun kautta. Jos ympäristössä on paljon tartunnan saaneen eläimen ulostetta joka sisältää paljon tartunnallisia muotoja, eläin saa niitä ruokakasvien mukana ruuansulatuskanavaan ja saa tartunnan. 

Ei vaarallinen ihmiselle

Isomursun mukaan oireet eivät aina näy päällepäin. Jäniksen ripuli on vahva viite kokkidioosista, mutta tauti ei ole vaarallinen ihmiselle. 

– Sen takia ei kannata hermoilla. Jos metsästäessä saa sellaisen saaliiksi niin todennäköisesti kyseessä on pieni, saman vuoden yksilö. Ne ovat laihoja, eivätkä mitenkään hyviä paistijäniksiä, Isomursu kuvailee. 

Hänen mukaansa Pohjois-Savon runsaat kokkidioosihavainnot viittaavat hyvään rusakkovuoteen alueella.

– Tämä leviää nimenomaan sellaisten nuorten, saman kesän poikasten välillä joilla ei vielä ole vastustuskykyä ja jotka ovat kaikkein herkimpiä. Mitä enemmän eläimiä siellä on, sitä suurempi on loisen tartuntapaine.

Isomursu kertoo kokkidien olevan hyvin lajispesifejä, ja siksi ne eivät välttämättä leviä myöskään kotieläimiin helposti. Jos omistaa kaneja, on ne kuitenkin syytä pitää erillään luonnonvaraisista jäniseläimistä. Yleinen varovaisuus on luonnonvaraisten eläinten kohdalla muutenkin tarpeen.

– Jos kuolleita eläimiä löytyy luonnosta, niin niihin ei mennä koskemaan paljain käsin, vaan käytetään hanskoja, jos niitä tarvitsee siirtää. Koiria tai kissoja ei parane päästää niitä nuuskimaan tai pureskelemaan, hän muistuttaa. 

Katso Maria Isomursun koko haastattelu jutun videolta.

Lue myös:

    Uusimmat