Syrjintä vaivaa afrikkalaisia Kiinassa

Emmanuel Igbinadolor kaivaa kännykkänsä esiin. Kiinan suosituimman hakukoneen Baidun hakukenttään hän kirjoittaa kiinankielisen Afrikkaa tarkoittavan sanan. 

– Katso nyt, pelkkiä eläimiä, sairaita ja alastomia ihmisiä. Ei yhtään merkkiä sivistyksestä, nigerialainen Igbinadolor sanoo selatessaan kuvahaun tuloksia. 

– Kiinassa useimpien reaktiot mustia kohtaan ovat kuin he olisivat täysin tietämättömiä koko ihmisryhmästä. Miten odotat näiden ihmisten kohtelevan sinua, jos heille opetetaan vain tällaista? 

Xiamenissa Etelä-Kiinassa vuoden opiskellut Igbinadolor kertoo esimerkkeinä kohtelusta valokuvien jatkuvan räpsimisen, ihon ja hiusten koskettelun sekä vähättelevät kommentit.

– Joku kysyi minulta kerran, mistä olen ostanut vaatteeni. Sanoin, että toin ne Nigeriasta. Sain vastaukseksi, että ei sellainen ole mahdollista.

Kiina lupaa opiskelumahdollisuuksia 

Kun Kiina on kasvattanut vaikutusvaltaansa Afrikassa, Afrikan maista on virrannut nuoria Kiinaan opiskelemaan kieltä. Eri arvioiden pohjalta Afrikassa on noin kaksi miljoonaa kiinalaista ja Kiinassa noin puoli miljoonaa afrikkalaista. 

Historiallisesti Afrikan ja Kiinan välillä ei ole ollut suurta yhteyttä, ja tummaihoiset ovat olleet maassa paljon vieraampi näky kuin valkoihoiset länsimaalaiset. 

Nyt Kiina tarjoaa afrikkalaisille usein enemmän opiskelumahdollisuuksia kuin Eurooppa tai Yhdysvallat. Joulukuussa Kiinan presidentti Xi Jinping julisti maan tarjoavan afrikkalaisille 30 000 stipendiä ja 40 000 koulutuspaikkaa seuraavien kolmen vuoden aikana. 

21-vuotias Igbinadolor on opiskellut kiinaa neljä vuotta. Kokemukset kiinalaisista ja kiinalaisesta kulttuurista kotona Nigeriassa olivat myönteisiä, mutta kulunut vuosi on tuottanut pettymyksen. 

Muut saman pöydän äärellä istuvat afrikkalaiset jakavat kokemuksen. Afrikasta ei heidän mielestään opeteta tarpeeksi Kiinassa. 

Kongon tasavallasta kotoisin oleva Romeo Lourdes sanoo, että joskus kyse ei ole edes ihonväristä, vaan nimenomaan afrikkalaisuudesta. 

– Opiskellessani Shandongin maakunnassa tutustuin kiinalaiseen tyttöön. Sillä kerralla sanoin olevani Amerikasta, ja meistä tuli ystäviä, hän soitteli minulle joka päivä. Kun kerroin, että en olekaan Amerikasta vaan Afrikasta, hän ei enää soittanut minulle, 22-vuotias Lourdes sanoo. 

Afrikassa tarvitaan kiinan osaajia 

Sekä Lourdes että Igbinadolor opiskelevat Xiamenissa Kiinan valtion stipendillä. Suurin stipendejä myöntävä elin on Konfutse-instituutti, jonka toimipisteitä Afrikassa oli viime vuonna yli 500. 

Molemmat aikovat etsiä töitä, jotka liittyvät Kiinaan. Tarvetta kiinan kielen osaajille on molempien kotimaissa paljon, mutta kovin suosittua kielen opiskelu ei heidän mukaansa vielä ole. 

Lourdes suunnittelee palaavansa Kongoon tulkiksi tai kiinan kielen opettajaksi. Igbinadolor aikoo opiskella Kiinassa ainakin pari vuotta ja pyrkiä sitten kansainvälisten suhteiden tai kaupan alalle. 

Lourdes itse päätti opiskella kiinaa Xi Jinpingin käytyä Kongossa vuonna 2013. Kiina on öljyä tuottavan Kongon suurin kauppakumppani. Kiinalaisyritysten toimintaa kotimaassaan Lourdes arvioi myönteisesti. 

– He tekevät urakat yleensä nopeammin kuin esimerkiksi ranskalaisyritykset, ja yleensä he eivät vaadi yhtä hyviä oltaviakaan kuin ranskalaiset. 

 

Lue myös:

    Uusimmat