Syöpäjärjestöt: Syöpäpotilaiden hoitoon pääsy on turvattava

Maailman syöpäpäivää vietetään huomenna 4. helmikuuta. Suomessa päivän teemana on tänä vuonna hoitoon pääsy. Tavoitteena on varmistaa, että syöpä todetaan varhain ja että tarpeenmukaiseen hoitoon pääsee nopeasti.

Syöpäpotilaiden hoitoon pääsylle on asetettava sitovat aikarajat, joiden seurannasta on huolehdittava. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt hankkeen hoitoon pääsyn seurannan parantamiseksi. Suomen Syöpäyhdistys osallistuu hankkeeseen.

– Nopeasti etenevien syöpien kohdalla hoidon viivästyminen voi heikentää potilaan mahdollisuuksia selviytyä vakavasta sairaudestaan. Syövän hoitoon pääsyn aikarajoja on seurattava aktiivisesti, kuten kansallinen syöpäsuunnitelma edellyttää, Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Sakari Karjalainen vaatii.

Väestön ikääntymisen myötä syöpien määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Siksi syövän hoitoon tarvitaan lisää henkilöresursseja. Myös aiempaa yksilöllisemmät hoidot vaativat lisää henkilökuntaa.

Suomen Syöpäyhdistys näkee puutteita syövän diagnostiikan ja hoidon alueellisessa ja väestöryhmien välisessä tasa-arvossa.

– On perustettava Kansallinen syöpäkeskus, jotta rajalliset voimavarat voidaan kohdentaa oikeudenmukaisesti ja kustannustehokkaasti. Kansallisen syöpäkeskuksen tehtävinä olisi muun muassa antaa hoitosuosituksia ja koordinoida vaativan hoidon valtakunnallista työnjakoa sekä suurten investointien toteutusta, Karjalainen muistuttaa.

Väestörakenteen muuttuessa uusien syöpätapausten vuosittainen määrä kasvaa Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan nykyisestä 30 000 tapauksesta 40 000 tapaukseen vuoteen 2025 mennessä. Syövät lisääntyvät erityisesti yli 65-vuotiailla, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja hoivaa.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat