Syömishäiriöliitto väänsi vitsiä mittanauhasta ja vaa'asta – aprillipilalle murskakritiikki: "Tämä oli todella harkitsematonta meiltä"

3:10
Mitä syömishäiriö tarkoittaa? Syömishäiriöliiton asiantuntija vastaa

Syömishäiriöliitto Syli joutui poistamaan Facebookiin ja Instragramiin jakamansa aprillipilapäivityksen.

Työntekijät olivat ideoineet pilan, jossa liiton toiminnalle tunnusomaisista promotuottteista, mukavaa'asta ja avainnauhasta väännettiin vitsiä.

Liitto valitsee vuosittain Syli-kummin, joka palkitaan niin sanotulla mukavaa’alla. Vaa'asta on poistettu numerot. Niiden tilalla on itsetuntoa kohottavia lauseita, kuten "olet ihana". Syli-kummit tekevät liiton toimintaa tunnetuksi yhteiskunnassa.

Aprillipilassa jaettiin kuva muokatusta mukavaa'asta ja avainnauhasta: mukavaakaan oli laitettu kiloista kertovat numerot ja avainnauha oli muutettu mittanauhaksi.

Vuolaat anteeksipyynnöt

Moni syömishäiriötä sairastava tai sairastanut koki mittavälinepilan loukkaavana. Liiton somekanavat täyttyivät paheksuvista kommenteista ja kiivaasta keskustelusta.

Lopulta liitto poisti päivityksen.

– Syömishäiriö on erittäin rankka aihe, eikä sitä sairastaville pidä nauraa. Monelle se, että aiheelle pystyy jossakin vaiheessa nauramaan, on yhdenlainen selviytymiskeino. Tämä oli kuitenkin todella harkitsematonta meiltä. On aivan hirveää, jos huumoriksi tarkoitettu päivitys on pahentanut syömishäiriötä sairastavien oloa. Olemme tästä todella pahoillamme, sanoo toiminnanjohtaja Kirsi Broström MTV Uutisille.

Liiton mukaan syömishäiriöiden diagnosoimisessa, hoidon tarpeen arvioinnissa ja toipumisen määrittelyssä painolla ja vaa'alla on turhan suuri rooli. Aprillipilalla pyrittiin alleviivaamaan tätä näkemystä. 

– Tarkoitus oli nauraa yhdessä vaikealle aiheelle, nyt muutenkin raskaana aikana. Epäonnistuimme siinä ja poistimme päivityksen. Saimme viestejä todella paljon. Aiomme ottaa opiksemme, hän sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja