Syntymäajalla yllättävä vaikutus terveyteen – tässä kuussa syntyneet sairastavat eniten!

Ihmisen syntymäkuukausi vaikuttaa siihen, millaisiin tauteihin ihmisellä on riski sairastua, todetaan uudessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet 55 sairautta, jotka ovat ratkaisevasti yhteydessä syntymäkuukauteen.

Columbian yliopiston tutkijat vertasivat algoritmin avulla 1 688 sairautta yli 1,7 miljoonan newyorkilaisen syntymäaikoihin ja sairauskertomuksiin, kertoo Science Daily.

– Tämä voi auttaa tutkijoita selvittämään uusien sairauksien riskitekijöitä, kertoo Columbian yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Nicholas Tatonetti.

Yleisesti ottaen toukokuussa syntyneillä on pienin sairastumisriski, ja lokakuussa syntyneillä suurin. Tutkimus julkaistiin alunperin Journal of American Informatics Association -lehdessä.

– Vaikka löysimme merkittäviä yhteyksiä syntymäkuukausien ja sairauksien välillä, ei ole syytä hermostua: kaiken kaikkiaan riski ei ole suuri, Tatonetti rauhoittelee.

– Syntymäkuukauteen liitetty sairastumisriski on suhteellisen pieni verrattuna vaikuttavampiin muuttujiin, kuten ruokavalioon ja liikuntaan.

Sydänsairauksia yhdistetty syntymäkuukauteen

Tutkimus vahvisti 39 sairauden yhteyden syntymäkuukauteen. Tutkijat löysivät myös 16 uutta syntymäkuukauteen yhdistettävää sairautta, joiden joukossa oli yhdeksän sydänsairautta. 

Esimerkiksi maaliskuussa syntyneillä newyorkilaisilla on suurempi riski sairastua muun muassa eteisvärinään ja sydämen vajaatoimintaan.

Aiempien tutkimusten avulla on pystytty todistamaan astman sekä tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö ADHD:n yhteys syntymäkuukauteen.

Newyorkilaisilla suurin riski sairastua astmaan on heinä- ja lokakuussa syntyneillä. Tanskassa vastaava riski puolestaan on touko- ja elokuussa syntyneillä, jolloin Tanskan aurinko-olosuhteet vastaavat New Yorkin olosuhteita.

Suurin riski newyorkilaisilla sairastua tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöön (ADHD) on marraskuussa syntyneillä. Tämä vastaa myös ruotsalaisten tutkimustulosta.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat