Suuri tutkimus: Isojen teiden varsilla asuvilla suurempi dementiariski

Arvostettu lääketieteen aikakauslehti Lancet on julkaissut tutkimuksen, joka vihjaa, että vilkasliikenteisen tien lähellä asuminen lisää dementiariskiä.

Kanadalaistutkimuksessa seurattiin lähes kahta miljoonaa ihmistä, joista yli 243 000 sai dementiadiagnoosin tutkimusaikana eli vuosina 2001–2012. Tutkijat havaitsivat, että kaikkein suurin sairastumisriski oli niillä, jotka asuivat lähimpänä suuria teitä.

Kun vertailukohtana olivat 300 metrin päässä isosta tiestä asuvat, niin 50 metrin säteellä isosta tiestä asuvilla riski sairastua oli seitsemän prosenttia suurempi, 50–100 metrin säteellä asuvilla neljä prosenttia suurempi ja 101–200 metrin säteellä asuvilla kaksi prosenttia suurempi.

Tutkijat analysoivat, että kaiken kaikkiaan 7–11 prosenttia dementiatapauksista, jotka todettiin 50 metrin säteellä isosta tiestä asuvilla, voisi selittyä liikenteellä. Koska kaupungistumisen myötä yhä useampi ihminen asuu lähellä raskasta liikennettä, pienelläkin vaikutuksella voi olla merkittävät seuraamukset väestön terveydelle.

BBC:n haastattelemat dementia-asiantuntijat pitävät löydöksiä uskottavina mutta lisää tutkimusta vaativina. Saasteiden – ultrapienten ja renkaista irtoavien hiukkasten sekä typpioksidien – lisäksi liikenteen vaikutusta saattaisi selittää melu. Perimmäistä syytä muistisairauksiin ja niihin liittyvään aivojen rappeutumiseen ei tiedetä.

Lähteet: BBC, STT, The Guardian, Telegraph

Muistisairaiden määrä lisääntyy

THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu kertoi Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2014, että 50 vuoden kuluessa muistisairaiden määrä Suomessa saattaa jopa viisinkertaistua. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja