Synkkä turismi on matkailun tuorein ja kiistanalaisin ilmiö: "Nykyaikana suhtautuminen kuolemaan on ristiriitaista"

0:25
Aavedata-ryhmä tekee merkittävän löydöksen Suomenlinnan sellistä

Aaveiden jäljillä -ohjelmassa kerrotaan, että nykyään matkailijoita kiinnostaa erityisesti historiallisten kohteiden kammottava historia. 

Uutuussarja Aaveiden jäljillä tuo suomalaisten yliluonnollisten ilmiöiden tutkimuksen televisioruutuihin. Ohjelman keskiössä on Aavedata, joka on yliluonnollisten ilmiöiden tutkimusryhmä, jonka ytimessä ovat veljekset Jupe ja Marko Keskitalo.

Vuonna 2011 perustettu ryhmä tekee tutkimusta pääasiassa historiallisissa kohteissa, joissa ihmiset ovat kokeneet paranormaalia toimintaa. Tavoitteena on taltioida ihmisten kokemia, paranormaaleja tapahtumia modernin teknologian avulla.

Ohjelman ensimmäisessä jaksossa vierailtiin Turun linnassa, jonka satojen vuosien mittainen historia on erittäin värikäs sekä väkivaltainen. 

Linna rakennettiin 1200-luvulla ja se on toiminut monien kammottavien ja väkivaltaisten tapahtumien näyttämönä. 

Jaksossa vieraileva folkloristiikan tutkija Tuomas Hovi kertoo, että synkkä turismi on uusi matkailun ilmiö. Tämä tarkoittaa sitä, että matkailu suuntautuu kohteisiin, joihin liitetään kärsimystä, pelkoa, kauhua sekä kuolemaa. 

– Mitä pidempi historiallinen aika on kulunut näistä tapahtumista, ja mitä enemmän sitä viihteellistää, niin se menee enemmän siihen kevyempään suuntaan. Jos 500 vuotta sitten on tapahtunut kauheuksia, niin on helppoa ajatella, että se tapahtui silloin, se kuului siihen aikaan. Mutta jos jotain tapahtui 10-20 vuotta sitten, se on vaikeampi tavallaan ymmärtää, Hovi selittää. 

Hovin mukaan synkkä turismi kiinnostaa siksi, että ihmisillä on sisäänrakennettu tarve ymmärtää kärsimystä, kauhua sekä kuolemaa. Matkailun ja turismin kautta voi kokea jotain kammottavaa, mutta kuitenkin turvallisessa ympäristössä. 

– Nykyaikana suhtautuminen kuolemaan on ristiriitaista. Toisaalta se on lähempänä kuin koskaan, koska mediahan on täynnä kuolemaa eri tavoilla. 

Aaveiden jäljillä torstaisin klo 22 Subilla ja mtv-palvelussa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja