Syksyiset säät saapuvat – ensin on lämmintä ja kosteaa, sitten tapahtuu taas uusi käänne

Sää jatkuu alkavalla viikolla lämpimänä, mutta muuttuu aiempaa selvästi sateisemmaksi. Ensi viikonloppuna sää myös viilenee.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että alkavalla viikolla säässä tapahtuu käänne kosteaan.

– Sää on huomattavasti edellisviikkoa sateisempi, mutta edelleen on lämmintä. Vuodenaikaan nähden useita asteita keskiarvon yläpuolella mennään. Erityisesti yöt ovat lämpimiä runsaan pilvisyyden ja sateisuuden ansiosta.

Sateet saapuivat jo etelään

Sateet ovat saapuneet Suomeen tänään etelästä. Yön aikana ne siirtyvät maan keskiosaan.

Sen jälkeen Suomeen tulee Rintaniemen mukaan sadealueita lähes päivittäin. Ne eivät kuitenkaan kata koko maata samalla, eli välillä on luvassa aurinkoisempiakin hetkiä ja päiviä.

– Esimerkiksi huomenna maanantaina sadealue on maan keskiosassa ja maan eteläosa ja aika suuri osa myös maan länsiosasta on aurinkoinen, jopa selkeä, sadealueen jälkipuolella. Lämpötila voi kohota eteläosan sisämaassa huomenna vielä 18–19 asteeseen. 

– Edelleen päästään siis auringon lämmittäessä korkeisiin lukemiin, mutta sadealueilla ollaan tietysti lähempänä 10 astetta. Pohjoisessa tällaisiakaan lukemia ei enää nähdä.

Keskiviikko on poutaisin

Rintaniemi kertoo, että keskiviikko on tulevan viikon poutaisin päivä.

– Keskiviikko on laajemmalti maan etelä- ja keskiosassa myös aurinkoinen päivä. Mutta jo keskiviikkoillan kuluessa saapuvat seuraavat sateet.

– Eli kosteaa on ja syksyistä ja tuuletkin tietysti näiden sadealueiden yhteydessä puhaltavat, mutta kun ne etelän puolelta tulevat, edelleen on vuodenaikaan nähden korkeat lämpötilat. Enimmäkseen mennään maan eteläosassa 10–15 asteen ja pohjoisessa 5–10 asteen haarukassa. Yölämpötilat eivät ole kuin muutaman asteen viileämpiä, Rintaniemi summaa.

Ensi viikonloppuna on edessä uusi käänne

Rintaniemi kertoo, että ensi viikonloppunakin sää on sateinen, mutta sää muuttuu silloin myös aiempaa viileämmäksi.

– Molemmissa globaaleissa malleissamme viikonloppuna tapahtuu säässä käänne, joka tuo viileät ja sateiset syyssäät.

– Eli nyt kannattaa vielä nauttia tästä lämpimästä säästä. Selkeillä alueilla nähdään ensi viikolla myös komeita aamusumuja öiden päätteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja