Sydänvikainen iranilaisvauva pääsi poikkeusluvalla leikkaukseen USA:ssa – "Hän ei ole terroristi, hän on vauva"

Neljä kuukautta vanha, vakavasti sairas iranilaisvauva perheineen on saanut poikkeusluvan matkustaa Yhdysvaltoihin presidentti Donald Trumpin Iranin kansalaisille asettamasta maahantulokiellosta huolimatta.

Vakavista sydänongelmista kärsivän Fatemeh Reshad perhe järkyttyi, kun suunniteltu matka sydänleikkaukseen yhdysvaltoihin pantiin jäihin Trumpin asettaman matkustuskiellon takia. Tapauksesta nousseen kohun ansiosta perhe sai kuitenkin poikkeusluvan ja nousi eilenlentokoneeseen, kertoo The Guardian.

– Fatemeh Reshad ja hänen perheensä ovat saaneet vaadittavat asiakirjat päästäkseen Yhdysvaltoihin. Matkustuskielto uhkasi estää lasta saamasta lääkärin hoitoa ja kirjaimellisesti vaaransi hänen henkensä, sanoi maahanpääsyn puolesta vedonnut New Yorkin pormestari Andrew Cuomo.

Piukkuvauvan puolesta vetosi myös demokraattien kongressiedustaja Suzanne Bonamici.

– Tämä on Fatemeh. Hän ei ole terroristi. Hän oli neljä kuukautta vanha vauva, joka tarvitsee leikkauksen välittömästi.

– On sydäntä särkevää ja häpeällistä, että tällaista on tapahtunut, Bonamici sanoi tytön puolesta pitämässään vetoomuspuheessa.

Leikkaus elintärkeä

Tyttövauvan sydän on määrä leikata sairaalassa Oregonissa, missä asuvat hänen setänsä ja isovanhempansa.

– Viisumin saamiseksi tarvitaan valtavasti paperityötä. Olemme tehneet työtä niiden eteen kolmen viikon ajan, kertoi tytön setä Sam Taghizadeh yhdysvaltalaisen KPTV newsin haastattelussa.

Vauvan perhe matkusti viime kuun lopulla Iranista Dubaihin viisumihaastatteluja varten. Trumpin julistettua matkustuskiellon iranilaisille ja kuuden muun muslimienemmistöisen maan kansalaiselle viranomaiset pistivät matkustusvalmistelut jäihin. 

– Se oli kuin painajaista. Paperit olivat valmiina kun kaikki peruttiin viime hetkellä. Olin shokissa. Vauva tarvitsee leikkauksen niin nopeasti kuin mahdollista, he eivät voi odottaa, setä kuvaa perheen tuntoja ennen poikkeusluvan saamista. 

Perheen asianajajan mukaan leikkauksen onnistumisprosentti olisi 20-30, jos se suoritettaisiin Iranissa. Yhdysvalloissa vastaava luku on 97 prosenttia.

Ensimmäinen tapaaminen vaivaa hoitavien lääkäreiden kanssa on huomenna. 

Lue myös:

    Uusimmat