2-vuotias jemeniläispoika haudan lepoon – Trumpin matkustuskielto oli estää äidin jäähyväiset

2-vuotias jemeniläispoika haudattiin Yhdysvalloissa 1:18
2-vuotias jemeniläispoika haudattiin Yhdysvalloissa.

2-vuotias jemeniläispoika Abdullah Hassan on haudattu Yhdysvalloissa. Äiti ehti haastaa presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen, sillä se eväsi äidiltä pääsyn sairaan poikansa luokse Yhdysvaltoihin. Asiasta kertoo muun muassa Fox-News. Poika kuoli perjantaina. 

Pientä poikaa on hoidettu syksystä asti lastensairaalassa Oaklandissa geneettisen aivosairauden takia. Pojan isällä Ali Hassanilla on Yhdysvaltain kansalaisuus, mutta jemeniläinen äiti Shaima Swileh joutui jäämää Egyptiin odottamaan matkustuslupansa käsittelyä. Äidille myönnettiin lopulta matkustuslupa ja hän ehti poikansa luokse viimein joulukuun 19:s. Poika kuoli perjantaina.

Vanhemmat murheen murtamia

– Me olemme murheen murtamia. Meidän täytyi sanoa hyvästit vauvallemme, elämämme valolle, pojan isä Ali Hassan kertoi julkilausumasaan.

Perheen tarinasta ei traagisuutta puutu. Hassan ja hänen vaimonsa Shaima Swileh muuttivat Egyptiin sodan repimästä Jemenistä ja menivät naimisiin vuonna 2016. Pian tämän jälkeen he saivat pojan, jolla havaittiin kuitenkin geneettinen aivosairaus.

Sairauteen oli mahdollista saada hyvää hoitoa Yhdysvalloista, jonka kansalainen pojan isä Hassan virallisesti on. Pojan äiti Swileh on yrittänyt saada viisumia Yhdysvaltoihin vuodesta 2017, mutta se on toistuvasti evätty. Pojan sairaus pakotti isän muuttamaan Yhdysvaltoihin saamaan pojalleen sairaalahoitoa viimein lokakuussa. Hiljalleen pojan terveydentila on huonontunut, ja viime ajat hän on joutunut olemaan hengityskoneessa.

Trumpin matkustuskielto esti pääsyn 

Koko ajan pojan äiti on yrittänyt saada matkustuslupaa Yhdysvaltoihin. Presidentti Trumpin tietyille maille määräämä matkustuskielto on esitänyt jemeniläistä äitiä pääsemästä perheensä luokse.

Tilanne on ollut perheelle äärimmäisen raskas. Välillä isä on jopa uhannut irrottaa poikansa hengityskoneesta, jotta tämän ei enää tarvitsisi kärsiä.

– Vaimoni on soittanut minulle joka päivä viime lokakuusta asti ja halunnut nähdä poikaansa ja pitää tätä lähellään, pojan isä Hassan kertoo.

Abdullah-poika näyttää valoa

Sairaalan sosiaalityöntekijä oli hoitanut perheen asiaa ja ottanut yhteyttä amerikkalais-islamilaisia suhteita käsittelevään neuvostoon. Lopulta valtiosihteeri myönsi Shaima Swilehille viisumin Yhdysvaltoihin. Hän päääsi poikansa sairaalavuoteen viereen viimein juuri ennen joulua. Poika kuoli perjantaina, hautajaiset pidettiin eilen lauantaina.

– Rohkeudellaan tämä perhe ehti näyttää meille, miten mielivaltainen presidenttimme matkustuskielto on tiettyjä maita kohtaan. Pieni Abdullah-poika näyttää meille kaikille valoa taistelussamme mielettömyyttä ja rasismia vastaan. sanoo perhettä edustava asianajaja lausunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat